Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansalaisaloitteen läpimeno pysyy jatkossakin harvinaisena poikkeuksena

Sukupuolineutraali avioliittolaki ei ole vielä edes voimassa, kun eduskunta käsittelee sen kumoamiseen tähtäävää kansalaisaloitetta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Eduskunta kävi torstaina kiivaan lähetekeskustelun kansalaisaloitteesta, jolla pyritään palauttamaan avioliitto vain miehen ja naisen väliseksi. Viime eduskunta sääti sukupuolineutraalin avioliittolain niin ikään kansalaisaloitteen pohjalta.

Keskustelu kulki vanhoja uria. Moni ihmetteli, mitä järkeä eduskunnan on käsitellä vastikään hyväksytyn lain kumoamiseen tähtäävää kansalaisaloitetta. Avio-oikeuden uusi rajaaminen ei ehkä olisi perustuslainkaan kannalta läpihuutojuttu. Sukupuolineutraali avioliittolaki on tulossa voimaan ensi maaliskuussa.

Kun laki kansalaisaloitteesta säädettiin, sillä pyrittiin lisäämään tavallisten kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia ja siten saada demokratia toimivammaksi.

Kovin moni kansalaisaloite ei vastedeskään mene läpi eduskunnassa. Sukupuolineutraali avioliittolaki pysynee harvinaisena poikkeuksena. Se sai eduskunnan enemmistön tuen, vaikka hallitus ei voinut antaa asiasta esitystä.

Kansalaisaloitteiden todellinen merkitys piileekin siinä, että jos riittävän moni kansalainen – 50 000 äänioikeutettua – pitää asian nostamista julkiseen keskusteluun tärkeänä, niin myös tapahtuu. Jokaisesta kannatusrajan ylittäneestä aloitteesta käydään ainakin lähetekeskustelu.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat