Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltain vaalitaisto jatkuu likaisena loppuun asti

Yhdysvaltain presidentinvaalien pitkällä loppusuoralla Donald Trump ajaa Hillary Clintonia puolustuskannelle rajuilla hyökkäyksillä ja dramaattisilla lupauksilla.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
BRIAN SNYDER REUTERS
Hillary Clinton joutui puolustuskannalle Donald Trumpia vastaan kyselytilaisuudessa New Yorkissa keskiviikkona.
Hillary Clinton joutui puolustuskannalle Donald Trumpia vastaan kyselytilaisuudessa New Yorkissa keskiviikkona. Kuva: BRIAN SNYDER REUTERS

Yhdysvaltain presidentinvaalien kampanjoinnin loppusuora on pitempi kuin vaalikampanjat kokonaisuudessaan monessa maassa. Edessä on vielä kahden kuukauden repivä kamppailu ennen kuin 8. marraskuuta pidettävässä äänestyksessä selviää, tuleeko Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi demokraattisen puolueen ehdokas Hillary Clinton vai republikaanien Donald Trump.

On hyvin mahdollista, että vaalipäivän lähestyessä Clintonin ja Trumpin kannatuslukemat ovat lähellä toisiaan.

Nyt Clintonin johto koko maan kattavissa mielipidemittauksissa on kutistunut muutamaan prosenttiyksikköön. Vielä kuukausi sitten ero Clintonin eduksi oli keskimäärin kahdeksan prosenttiyksikköä.

Clintonin johtoasema on kuitenkin edelleen selvä, koska valitsijamiesten todennäköinen määrä lasketaan osavaltioittain. Clinton on johdossa useimmissa vaa’ankieliksi arvioiduissa osavaltioissa.

Olisi erittäin yllättävää, jos kampanja tästä eteenpäin muuttuisi sivistyneeksi väittelyksi asiakysymyksistä. Vielä muutama viikko sitten arveltiin, että Trump olisi säätämässä esiintymistään öykkärimäisestä hyökkäilystä valtiomiesmäisempään suuntaan, mutta niin ei ole tapahtunut.

Ehdokkaiden esiintyessä vuorotellen kyselytilaisuudessa keskiviikkona Trump käytti vakiintunutta taktiikkaansa. Hän esitti laajoja ja yksilöimättömiä väitteitä Clintonin ja väistyvän presidentin Barack Obaman toiminnasta ja lupasi dramaattisia tekoja, mikäli hänet valitaan presidentiksi.

Taktiikka toimii ainakin tiettyyn rajaan asti.

Trumpin vyöryttämien syytösten jälkeen Clintonille esitetään tiukkoja kysymyksiä hänen puolisonsa Bill Clintonin presidenttikaudesta ja hänen omasta aiemmasta toiminnastaan ulkoministerinä. Trump joutuu selvästi harvemmin perustelemaan syytöksiään tai yksilöimään lupauksiaan.

Kampanjalinjallaan Trump ei tavoittele uusia kannattajia vaan pyrkii lisäämään epäluottamusta Clintoniin. Trumpin uudet lupaukset Yhdysvaltain sotilasvoiman massiivisesta lisäämisestä vetoavat samaan äänestäjäkuntaan kuin hanke muurin rakentamiseksi Meksikon rajalle Meksikon kustannuksella.

Trumpin viimeviikkoisella käynnillä Meksikossa presidentti Enrique Peña Nieton kutsumana ei ollut vaikutusta Trumpin maahanmuuttovastaiseen linjaan. Sen sijaan Peña Nieton suosio omassa maassaan romahti ja Trumpin vierailun ideoinut Meksikon valtiovarainministeri Luis Videgaray joutui eroamaan hallituksesta.

Trumpin mukaan ministerin ero osoitti, että vierailu oli onnistunut.

Yhdysvaltain presidenttikampanjan käyminen ala-arvoisilla julkisuustempuilla on huolestuttavaa. Asiakeskustelusta on pientä toivoa presidenttiehdokkaiden kolmessa televisioiduissa väittelyissä, joista ensimmäinen järjestetään maanantaina 26. syyskuuta.

Väittelyihin liittyy suuria odotuksia, mutta yleensä niiden vaikutus ehdokkaiden kannatukseen on lopulta vähäinen. Tämä vuosi voi olla poikkeus.

Väittelyissä Clinton pyrkii aktivoimaan potentiaalisia kannattajia, jotka voivat muuten jättää äänestämättä. Trumpin täytyy lopulta tavoitella myös uusia kannattajia, koska mikään tähänastinen laajempi mittaus ei lupaa hänelle vaalivoittoa.

Kuvaan voi astua myös sattuma. Yhdysvaltain vaaleissa puhutaan ”lokakuun yllätyksistä”, jotka voivat odottamatta kääntää kampanjan suunnan.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat