Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakennusalalla kokeillaan harvinaista palkka-alea

Ammattitaidottoman harjoittelijan palkka voisi olla kuusi euroa tunnilta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Rakennusliitto ja työnantajapuolen Rakennusteollisuus ovat uudessa työehtosopimuksessaan päättäneet poikkeuksellisesta palkkakokeilusta.

Työnantaja voisi ottaa ilman opiskelupaikkaa olevan ja alalle kouluttamattoman työttömän töihin alle sopimuspalkkojen. Kokeilu kestäisi kunkin harjoittelijan kohdalla kuusi kuukautta (KL 8.9.).

Alimmillaan tällaisen työharjoittelijan palkka olisi kuusi euroa tunnilta. Alan ammattiopiskelijoiden palkka on esimerkiksi kesätöissä 9,94 euroa tunnilta. Ammattitutkinnon suorittaneen työntekijän vähimmäispalkka on 11,29 euroa tunnilta.

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi sanoi Kauppalehden haastattelussa, että tarkoitus on auttaa syrjäytymisvaarassa olevia nuoria.

Moni muukin työnantaja varmaan haluaisi maksaa palkkaa alle työehtosopimusten. Kuitenkin monella alalla on jo palkkataulukoissa mukana harjoittelijapalkka, joka on alle ammattitaitoisen työntekijän vähimmäispalkan.

Ainakin Kaupan liitto innostui ideasta (KL 8.9.). Sen vastapuoli, Palvelualojen ammattiliitto Pam, ei sen sijaan innostu. Uhkana olisi yleisen palkkatason lasku: työehtosopimuksen mukaisilla palkoilla tehtävät työt saatettaisiin teettää harjoittelijapalkalla.

Palkansaajakeskusjärjestöillä ei ole virallista kantaa asiaan. Palkkaus on nimittäin niitä asioita, jotka sovitaan kunkin alan työnantaja- ja työntekijäliittojen välillä. Lakikaan ei tunne esimerkiksi minimipalkkaa.

On tuiki harvinaista, että ammattiliitto sopii palkoista alle palkkataulukon. Siksi asia on vähintään kokeilun arvoinen.

Suomessa on muita Pohjoismaita suurempi työttömyys muun muassa työn joustamattoman hinnan vuoksi. Etenkin pitkäaikaistyöttömien työtaidot ovat usein arvoitus, jolloin työnantaja ei uskalla maksaa heti täyttä palkkaa. Siksi Suomessa on paljon työtä, joka jää tyystin tekemättä.

Vastaan saattavat tosin tulla kannustinloukut. Vaikka pienestä palkasta jäisi hiukan enemmän käteen kuin toimeentulotuesta, kuinka moni olisi valmis ottamaan sellaista työtä vastaan?

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat