Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näkymätön työ huomataan vasta, kun se jää tekemättä

Työelämän korvaamaton voimahahmo on joku. Hänet tunnetaan myös järjestö- ja vapaaehtoistyössä.

Pääkirjoitus
 
Reetta Meriläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja.

Voi olla, ettei tällaista enää tapahdu. Voi olla, että nuoret ovat tuoneet työelämään erilaisen kulttuurin. Toivottavasti niin, mutta vielä kymmenen vuotta sitten saattoi palavereissa esiintyä taikuutta, katoamistemppuja.

Ideat olivat lehahdelleet kokoushuoneessa kuin yöperhoset jalkapallon EM-loppuottelussa. Aivan mahtavia juttuja! Naurua ja pöhinää, kunnes palaverin kutsuja kysyi, kuka/ketkä ryhtyvät toteuttamaan ideoita. Väistökatseita. Harhautuksia. Näkymättömyyttä. Hiljaisuus täynnä aprikointia, kenen hermot pettävät ensimmäiseksi. Sitten joku ilmoittautuu.

Mene ja tiedä, oliko vika ideoissa, johtamisessa, vastuun tai työn pelossa vai siinä, että työnteko ja innostus olivat erkaantuneet liian kauaksi toisistaan.

Työelämän korvaamaton voimahahmo on joku. Hänet tunnetaan myös järjestö- ja vapaaehtoistyössä. Varsin usein joku on uuttera puuhahenkilö, joka uurastaa ja uurastaa, kunnes ei enää jaksa. Ellei uusia jokuja ole kasvatettu, toiminta kuihtuu. Lopuksi riutunut yhdistys päätyy historian roskakoriin yhdistysrekisterin suursiivouksessa.

Roskiin yhdistys voi tosin joutua myös käyttövoimansa – kuten aatteen – näivetyttyä tai tehtävän tultua suoritetuksi. Joskus yhdistys lakkaa, kun toiminta kasvaa yli voimien ja siirtyy isompiin käsiin.

Mielenkiintoisesta näkymättömyydestä kirjoitti Eija Kärnä kirjoituksessaan ”Naisten työ jää yrityksissä usein näkymättömäksi” (HS Vieraskynä 5.9.). Väitöskirjaan pohjaava artikkeli käsitteli ylimmän johdon ja henkilöstön välissä olevien asiantuntijoiden sekä johdon assistenttien näkyvyyttä.

Kärnän mukaan naisten merkittävä panos strategioiden toteuttajina uhkaa jäädä näkymättömäksi. Strategian toteutus on pitkälti viestintää, liturgian kääntämistä ihmisten kielelle, muutosten selittämistä. Taitava ja avoin viestintä valaisee strategiasta johdettujen toimien tarkoitusta: miksi tehdään niin kuin tehdään?

Viestintätahto ja -taidot säätelevät monesti toteutuksen kohtaaman kitkan määrää.

On paljon näkymätöntä työtä, joka tulee näkyväksi vasta kun se jää tekemättä. Jätteitä ei olekaan viety pois, toimistoa ei ole siivottu, lehteä ei ole jaettu eikä lumia aurattu. Tämä tarkoittaa sitä, että kaiken aikaa ympärillämme häärii ihmisiä, jotka mahdollistavat meille siistin ja mukavan arjen. He voivat ahkeroida näkökentässä, mutta silti näkymättöminä, anonyymeinä. Joku tekee ja ansaitsee rahapalkan lisäksi kiitoksen.

Näkymättömyyttä esiintyy yhteiskunnan hierarkian alimmilla askelmilla. Se on puuttuvaa valtaa poliittisesta päätösvallasta aina henkilökohtaiseen koskemattomuuteen.

Esimerkiksi käyvät tässäkin tapauksessa naiset.

Mitä kauemmas Pohjolasta mennään, sitä heikommaksi käy naisten valta. Useissa kehittyvissä maissa naisten vastuun ja vallan suhde on edelleen rujo.

Naiset tekevät YK:n arvion mukaan kaksi kolmasosaa maailman työstä, kun otetaan huomioon kotona tehty työ, mutta he ansaitsevat vain kymmenen prosenttia tuloista. Naiset omistavat yhden prosentin maailman omaisuudesta.

Perin vino tilanne ei muutu itsestään paremmaksi. Jonkun pitää tehdä jotain. Hyvässä lykyssä joku löytyy omasta peilistä, meidän hyvinvoivien peileistä.

Kun ymmärrys ja myötätunto vievät taivastelusta toimintaan, voi tapahtua kahden tahon ihme. Peilistäkin näkyy tyytyväisempi ihminen.

Vaikka on tärkeää tähyillä kaukaisia näkymättömiä, on hyvä katsoa myös lähelle. Näkymättömät eivät aina ole outoja kurjien elinolojen näkymättömiä vaan ystäviä, työkavereita, sukulaisia tai naapureita. Myös tuttu voi olla näkymätön.

Ihmisellä lienee iästä, sukupuolesta, ammatista ja asemasta riippumaton tarve tulla nähdyksi. Nähdyksi tuleminen ei tässä yhteydessä tarkoita selfie-jakelua somessa, vaikka sekin saattaa liittyä tarpeeseen.

Tulla nähdyksi tarkoittaa, että ihminen huomataan. Että hän tulee paitsi nähdyksi myös kuunnelluksi, autetuksi, ymmärretyksi tai lohdutetuksi. Merkitsee. Ettei hän ole kuka tahansa, vaan erityinen joku, jolla on nimi ja sen nimen sisällä kokoisensa maailma.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat