Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Clintonin sairastelu voi olla ikävä asia myös Moskovassa

Donald Trumpin kampanjasta ei voi päätellä mitään, ei ainakaan hänen ulkopolitiikastaan. Hillary Clintonista tietäisi aina sata siirtoa eteenpäin, mitä tuleman pitää.

Pääkirjoitus
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Yhdysvaltain presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin terveysongelmien luulisi tulleen Moskovalle taivaan lahjana: suosikkipoika Donald Trumpilla on sittenkin mahdollisuuksia!

Yhdysvalloissa ja Euroopassa Trumpia on syytelty Venäjän presidentin Vladimir Putinin nuoleskelusta ja epäilty Naton perussopimuksen romuttajaksi. Myös venäläiset poliitikot ja politiikan tutkijat näyttävät lähes yksimielisiltä: Venäjän kannalta parempi vaihtoehto Yhdysvaltain presidentiksi olisi Donald Trump.

Venäläiskommenttien mukaan Trump olisi Clintonia ”sopivampi”, ”kelvollisempi” ja ”käytännöllisempi”. Clinton taas on duuman ulkoasiainvaliokunnan kommunistijäsentä Leonid Kalašnikovia siteeraten ”tuhoisan venäläisvastainen”.

Armeijapiirejä lähellä olevan politiikan tutkijan Stanislav Belkovskin määritelmä on mielenkiintoinen: Trump olisi parempi, koska hän samanlainen kuin Vladimir Putin eli ”biznesmielinen”.

Viimeksi mainittu ominaisuus ilmeisesti tarkoittaa, että Trumpin kanssa voisi tehdä kauppaa. Eli kuten tutkija Konstantin Sonin kirjoitti äskettäin Vedomosti-lehdessä: paras Venäjän kannalta olisi joku sellainen kuin Roosevelt tai Nixon – tulisi neuvottelupöytään valmiin listan kanssa, jossa olisi sellaisia otsikoita kuin ”Ukraina”, ”Syyria” ja ”Venezuela” ja aloittaisi kaupankäynnin.

Sonin on hieman pilkallinen, koska hänen mielestään tällaisten kauppamiesten aika on ohitse. Mutta vaikkei olisikaan, niin millainen kauppamies Trump mahtaisi olla?

Vastaus on, että kukaan ei tiedä. Trumpin kampanjasta ei voi päätellä mitään, ei ainakaan hänen ulkopolitiikastaan. Ronald Reaganilta lainattu iskulause ”tehdään Amerikasta taas suuri” ei vielä paljon kerro. Trumpista tulisi kansainvälisen näyttämön arvaamattomin sankari.

Putinille tämä olisi huono uutinen, sillä hän on varannut arvaamattoman sankarin roolin itselleen. Clintonista tietäisi aina sata siirtoa eteenpäin, mitä tuleman pitää.

Venäjän kannalta tärkein ja ehkä ainoa oleellinen kaupankäynnin kohde olisi Krimin niemimaa, jonka Putin miehitti tapojensa mukaan täysin arvaamattomasti.

Tai näinköhän? Lehteilin äskettäin toimittaja ja tutkija Anatol Lievenin klassikkoteosta Cechnya, Tombstone of Russian Power. Lieven siteeraa kirjassa omaa haastatteluaan Vadim-nimisen ukrainalaisen kapteenin kanssa. Tämä pohtii Ukrainan armeijan taistelutahtoa.

”Jos kansallismielinen Ukrainan hallitus ryhtyisi provosoimaan venäläisiä ja työntäisi ukrainalaisuutta kurkkuumme, siinä tapauksessa armeija hajoaisi sirpaleiksi. Mutta jos joku hullu tulisi valtaan ja alkaisi uhkailla ja valloittaa Ukrainan aluetta tai yrittäisi heittää meidät ulos Krimiltä . . .”

Haastattelu on tehty elokuussa 1995. Ehkä me lehtikolumnistit ja muut kaikkien alojen asiantuntijat olisimme voineet yllättyä hieman vähemmänkin.

Clinton horjui keuhkokuumeen takia – presidenttiehdokkaan kunto epäilyttää
Clinton horjui keuhkokuumeen takia – presidenttiehdokkaan kunto epäilyttää
Demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton joutui poistumaan WTC-iskujen muistotilaisuudesta kesken tapahtuman, koska hän voi huonosti. Uutiskuvat näyttävät Clintonin horjumisen, joka herätti keskustelun ehdokkaan terveydestä. Kuvaus: CNN, leikkaus: Esa Juntunen.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat