Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksi selitys ei riitä

Venäjän viennin ongelmat eivät alkaneet pakotteista. Ne alkoivat jo ennen pakotteita.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun Venäjälle suuntautuvan viennin kehitystä mitataan, moni unohtaa taustan. Yksi esimerkki tästä on ranskalaisen CEPII-ajatuspajan selvitys, jossa pohditaan, miten Euroopan maiden vienti muuttui Venäjä-pakotteiden ja vastapakotteiden vuoksi.

Selvityksen mukaan pakotteiden mukana kadonneen kaupan yhteisarvo on lähes kolme miljardia euroa kuukaudessa. Kolme neljästä kadonneesta eurosta on hävinnyt EU-alueelta, ja EU-alueellakin maakohtaiset erot ovat suuria.

CEPII:n selvitys päätyy kutsumaan mielenkiintoiseksi sitä, että erityisen paljon väheni niiden tuotteiden kauppa, jotka eivät edes ole pakotteiden alaisia. Selvitys kutsuu näitä vaikutuksia oheisvahingoiksi, joita on saattanut tulla rahoitussektorin pakotteiden seurauksena.

Laajemmin taustaa ymmärtävät selvitykset kertovat, että monen maan – Suomenkin – vienti Venäjälle oli selvässä laskussa jo ennen pakotteita ja vastapakotteita. Venäjän talouden ongelmat olivat johtaneet ruplan heikentymiseen, öljyn hinnan lasku oli heikentänyt hyvinvointia ja inflaatio nosti hintoja. Tämä selittää CEPII:n ihmettelemiä oheisvahinkojakin. Pakotteet ovat vaikuttaneet asiaan, mutta olisi paha virhe tulkita kaupan väheneminen kokonaan pakotteiden syyksi.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat