Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juha Sipilä muuttuu Suomessa ajoittain näkymättömäksi

Pääministeri Juha Sipilä matkustaa ja tapaa ulkomaisia johtajia. Suomeen palattuaan hän on kuin ei olisi missään käynytkään.

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Valtioneuvoston kanslian nettisivuille on koottu tiedotteita pääministeri Juha Sipilän (kesk) tekemisistä ja viikko-ohjelmista. Niistä näkee, että Sipilä matkustaa tehtävässään paljon ja keskustelee säännöllisesti muiden maiden johtajien kanssa sekä matkoillaan että Suomessa.

Kuva muuttuu, jos seuraa pääministerin tekemisiä Suomen tiedotusvälineiden kautta. Niissä hän pysyy Suomessa ja puhuu kilpailukykysopimuksesta.

Onko kyseessä sama mies?

Vaikuttaa siltä kuin Sipilä matkustaessaan tai muiden maiden johtajien seurassa ollessaan muuttuisi kotimaassaan näkymättömäksi. Mikäli kyseessä on tiedotusvälineiden aiheuttama vääristymä, Sipilä ei ole pyrkinyt korjaamaan sitä.

Poikkeuksia ovat EU-huippukokoukset – seuraava on perjantaina, kun Bratislavassa pidetään epävirallinen tapaaminen. EU-kokouksissa Sipilä pitää asiaankuuluvat tiedotustilaisuudet ja kertoo esillä olleet asiat Suomen näkökulmasta. Hän perehtyy huolellisesti päätösten yksityiskohtiin. Hän ei puhu laajoista periaatteista eikä kuvaa tunnelmia.

Palattuaan Suomeen Sipilä kuitenkin vaikuttaa taas siltä kuin hän ei olisi missään käynytkään.

Pääministerin tehtäviin sopisi se, että hän kertoisi kokousten välisenä aikana Suomen eduista ja periaatteista suurissa kysymyksissä, jotka jakavat EU-maita yhä syvemmin eri leireihin.

Selitykseksi Sipilän pidättyväisyydelle tarjotaan useimmiten sitä, että hän tekee tilaa presidentti Sauli Niinistölle ulkopolitiikan johtajana. Haastattelutilanteissa Sipilä puhuu mieluummin ulkopoliittisen johdon hyvästä yhteistoiminnasta kuin itse ulkopolitiikasta.

Pääministeri voi kuitenkin selventää EU:n toimintaa suomalaisille. Se on yksi pääministerin tehtävistä, eikä hän silloin vie tilaa presidentiltä.

Ulkopolitiikan johdon keskinäinen kiistely ei liene kenenkään tavoite.

Sipilän toiminnassa on yksi poikkeus, joka voi vaikuttaa myöhempään linjaan.

Pakolaiskriisin alkuvaiheissa Sipilä tarjosi taloaan Kempeleessä turvapaikanhakijaperheen käyttöön ja asettui hieman Angela Merkelin tapaan edistämään humanitaarista yhteisvastuuta.

Reaktiona oli maahanmuuttovastainen huutokuoro, ja talon luovuttamiselle oli käytännön esteitä.

Kokemuksen ei pitäisi estää näkemyksellistä linjanvetoa myös vastaisuudessa, kun siihen on aihetta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat