Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähes korottomasta velasta tuli veli myös maksettaessa, mutta raha pitää silti käyttää viisaasti

Suomi voisi nykyisillä ehdoilla velkaantua lisääkin – jos politiikan päättäjät osaisivat muuttaa tapansa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Thomas Peter / Reuters
Shoppailu ja kuluttaminen ovat alkaneet kiinnostaa saksalaisia. Ostoskeskus Berliinissä.
Shoppailu ja kuluttaminen ovat alkaneet kiinnostaa saksalaisia. Ostoskeskus Berliinissä. Kuva: Thomas Peter / Reuters

Euroopan keskuspankin erittäin kevyt rahapolitiikka on nyrjäyttänyt Euroopan sijoiltaan. Vanhat viisaudet säästämisen autuaaksi tekevästä voimasta tuntuvat unohtuvan. Saksalainen tuhlaa. Lainaa antava maksaa velalliselle. Velka pysyy veljenä myös maksettaessa.

Saksalaiset jonottavat kauppojen kassoilla saadakseen vaihdettua rahansa tavaraan mahdollisimman nopeasti. Tällaista on nähty takavuosina laukkaavan inflaation maissa, ei silloin kun inflaatio on nollan pinnassa. Tämä on muutenkin uutta säästämisen hyveitä hellivässä nyky-Saksassa. Yksityinen kulutus kasvaa hyvää vauhtia.

Kun korot ovat nollassa, rahaa ei kannata pitää pankkitileillä. Saksalaisilla on muitakin syitä tuhlata. Saksan työttömyysaste oli kesäkuussa 4,2 prosenttia. Töissä alkavat olla kaikki ne, jotka töihin haluavat ja kelpaavat.

Saksalaisten käytettävissä olevat reaalitulot kasvoivat viime vuonna 2,5 prosenttia. Viimeksi näin hyvään kasvuun Saksassa päästiin 1990-luvun alussa. Kuluttajien mielialat ovat hyvät ja kuluttamisen kiihoke on vahva: rahaa ja työtä riittää, hinnat jäävät jälkeen palkoista eikä säästäminen kannata.

Saksa tekee lopulta sitä, mitä siltä on kymmenisen vuotta vaadittu: kasvattaa kotimaista kysyntää. Euroalueen ylivoimainen talousjätti on pyrkinyt vuosia vain kasvattamaan vaihtotaseensa ylijäämää. Kotimaisen kysynnän ja infrastruktuurin rakentaminen on jäänyt vähemmälle.

Nyt tilanne muuttuu, ja Saksa saattaa elvyttää kysynnän kasvullaan euroaluetta.

Myös Suomessa EKP:n rahapolitiikka muuttaa maisemaa. Suomi hankki äskettäin lainaa viideksi vuodeksi negatiivisella korolla.

Lainaaja siis maksaa siitä, että Suomi piilottaa hänen rahansa muutamaksi vuodeksi.

Näilläkin ehdoilla lainaajia oli jonoksi asti. Pitemmissä lainoissa pysyttäisiin plussan puolella, mutta korko jäisi todennäköisesti hyvin alas. Ja jos EKP onnistuu kiihdyttämään inflaatiota, tämäkin korko leikkaantuisi.

Suomen velanhoitokulut ovat pysyneet ennallaan, vaikka velkamäärä kasvaakin.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki ehdotti, että Suomen valtion kannattaisikin nyt ottaa lainaa ja käyttää sitä vaikkapa tutkimukseen, tuotekehitykseen ja infrastruktuurin kohentamiseen.

Säästäminen on taitolaji, mutta niin on kuluttaminenkin. Suomalaisen talouspolitiikan näytöt sekä säästämisestä että kuluttamisesta ovat vaihtelevia.

Suomessa on monia päättäjien kotiseudulleen rakennuttamia siltoja ja korjauttamia junaraiteita. Näissä investoinneissa ei ole ollut kyse kansantalouden eduista, kuten Suomen kipeästi tarvitsemasta tuottavuuden kasvattamisesta tai talouden modernisoinnista. Näillä hankkeilla on ajettu omaa etua.

Oman edun ajaminen johtaa siihen, että rahalla tuetaan vallitsevaa ja vanhaa. Vallitsevan tukeminen on palkitsevaa äänestyspäivänä. Tulevaisuus ei kiitä tänään.

Velkaelvytys nykyisillä ehdoilla voi olla kannattavaa, jos elvytysraha osattaisiin tosiaan käyttää tuottavuutta kasvattavalla tavalla. Kassaholviin lainaa ei kannata kerätä. Rahaa ei pitäisi käyttää tasapuolisesti tai ”oikeudenmukaisesti” vaan raa’asti valikoiden tuottavuusperiaatteella. Sitä ei pitäisi ripotella tasaisesti tai käyttää työpaikkojen pelastamiseen taantuvilla aloilla. Velka ei saisi olla vaihtoehto talouden uudistuksille.

Mutta jos velkaantuminen on esimerkiksi vaihtoehto koulutuksen tai tutkimuksen rahoituksen leikkauksille, velka saattaa olla pienempi paha.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat