Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastojohtajana esiintynyt EU vitkuttelee ilmastosopimuksen ratifiointia

Pariisin ilmastosopimuksen ratifiointi on päässyt vauhtiin, mutta EU voi jäädä junasta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ilmastojohtajana esiintynyt EU on joutunut kiusalliseen tilanteeseen, kun maat yksi toisensa jälkeen ratifioivat Pariisin ilmastosopimuksen eikä unioni pysy mukana. Muuten prosessi kohti sopimuksen voimaantuloa on sujunut jopa odotettua nopeammin, ja sopimuksen ratifioineet maat, Yhdysvallat ja Kiina etunenässä, poseeraavat nyt suunnannäyttäjinä.

Keskiviikkona YK:n yleiskokouksessa otettiin taas merkittävä askel kohti oikeudellisesti sitovan ilmastosopimuksen hyväksymistä, kun 31 maata luovutti ratifiointiasiakirjansa. Joukossa olivat muun muassa Brasilia, Meksiko ja Argentiina.

Viime vuonna Pariisissa hyväksytty ilmastosopimus tulee voimaan kuukausi sen jälkeen, kun sen on ratifioinut vähintään 55 maata, joiden osuus maailmanlaajuisista kasvihuonekaasujen päästöistä on ainakin 55 prosenttia. Nyt mukana on 60 maata ja 48 prosenttia päästöistä.

EU sen sijaan on jäämässä pahasti jalkoihin. Hitaus johtuu pitkälti sisäisistä ongelmista. Prosessia hankaloittaa etenkin Britannian ero EU:sta. Kun Pariisin sopimus neuvoteltiin, Britannia oli mukana ajamassa kunnianhimoisia päästövähennystavoitteita. Nyt maan rooli on epäselvä. Brexit kuitenkin vaikuttaa EU:n yhteiseen ilmastopolitiikkaan. Ero kiristänee pienempien jäsenmaiden päästövähennysvelvoitteita, koska iso taakanjakaja on poistumassa joukosta.

Pariisin sopimuksen mukaan maat pyrkivät rajoittamaan ilmaston lämpenemisen alle kriittisenä rajana pidetyn kahden asteen. Tavoite on saada rajattua maapallon keskilämpötilan nousu alle 1,5 asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan.

Nyt vauhtiin päässeellä ratifiointitahdilla sopimus tulee voimaan tämän vuoden aikana. EU pystyisi ratkaisemaan voimaantulon, sillä sen osuus globaaleista kasvihuonekaasujen päästöistä on 12 prosenttia.

Vaikka EU:n yhteinen ratifiointi ei etene, unionin sisällä on vähitellen herätty, ja jäsenmaat tekevät omia esiintulojaan. Ensi viikolla ilmastosopimuksen ratifioivat muun muassa Ranska ja Saksa.

Jälkijunaan jääminen on EU:n kannalta noloa ja osoitus kömpelyydestä. Jos Pariisin sopimus tulee voimaan ilman EU:ta, ilmastojohtajuudesta ei voi puhua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat