Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karkotettavan oikeudella sosiaaliturvaan on rajansa

Turvapaikanhakijoiden oikeuksia Suomessa olisi syytä täsmentää Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuoreen ratkaisun mukaisesti.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Moni turvapaikanhakija saa tänä syksynä lainvoimaisen päätöksen siitä, onko hänellä oikeus oleskelulupaan kansainvälisen suojelun perusteella. Kaikki kielteisen päätöksen saaneet eivät poistu maasta.

Kansainvälisen oikeuden mukaan jokaisella maalla on oikeus rajoittaa maahanmuuttoa. Tästä on poikkeuksia: kansainväliset sopimukset, kuten EU-jäsenyys, rajoittavat päätöksentekoa. Kansalaisella on aina oikeus palata kotimaahansa.

Jos henkilö hakee pakolaisasemaa, koska häntä uhkaa vaino tai epäinhimillinen kohtelu kotimaassaan, hänen hakemuksensa on tutkittava ja hänelle on annettava kansainvälistä suojelua. Eurooppalaisissa säännöksissä tästä kansainvälisen oikeuden periaatteesta pidetään tiukasti kiinni.

Henkilön sosiaaliset oikeudet riippuvat siitä, asuuko hän vakituisesti maassa ja oleskeleeko hän siellä laillisesti. Euroopan ihmisoikeussopimus velvoittaa näistä asioista riippumatta siihen, että jokaisen ihmisen elämää suojellaan ja että ketään ei kohdella epäinhimillisesti.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi heinäkuussa 2016 erittäin tärkeän ratkaisun. Tuomioistuimen mukaan lainvoimaisen maastapoistumismääräyksen saaneella vieraan maan kansalaisella ei ole oikeutta jäädä maahan ja vaatia isäntämaalta terveys- ja sosiaaliturvaa.

Kyseessä oli etiopialaismies, joka oli saanut lainvoimaisen kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseensa. Hän kieltäytyi palaamasta Etiopiaan. Hollannin viranomaiset eivät myöntäneet miehelle sosiaaliturvaa, mutta hänen asumisensa tilapäiseen järjestämiseen pakolaiskeskuksessa oltiin valmiita. Tämä ei kelvannut hänelle.

Etiopialaismiehellä oli mahdollisuus järjestää paluumatkansa vapaaehtoisesti. Hollannin lain mukaisesti hänelle annettiin neljä viikkoa järjestää kotiinpaluu. Tänä aikana taattiin välttämättömät sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut. Hollanti tarjosi majoituksen pakolaiskeskuksessa edellyttäen, että mies tekee paluunsa järjestämiseksi yhteistyötä viranomaisen kanssa. Ihmisoikeustuomioistuin katsoi, että näin käännytettävän tilanne oli otettu asianmukaisesti huomioon.

Myöskään Suomen perustuslaissa määritetyt perusoikeudet eivät estä sosiaaliturvan ja terveydenhuollon rajaamista, kun hakija on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa korostetaan, että perusoikeudet kuuluvat jokaiselle. Siten Suomen lainkäyttöpiiriin kuuluville henkilöille kuuluvat myös sosiaaliset oikeudet. Perusoikeusuudistusta 1990-luvulla valmisteltaessa asiassa korostettiin valtion taloudellisten voimavarojen merkitystä ja henkilön Suomi-yhteyden kiinteyttä.

Perustuslakivaliokunta totesi tuolloin, että sosiaaliturvaan voidaan tehdä muun muassa suhteellisuus- ja hyväksyttävyysnäkökohtien nojalla perusoikeuksien yleisten oppien mukaisia rajauksia. Esimerkiksi turistien ja ulkomaalaisten opiskelijoiden kohdalla tällaiset rajaukset ovat luonnollisia.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden osalta menettely tulisi selkeyttää ihmisoikeustuomioistuimen linjauksen mukaisesti. Lainvoimaisen kielteisen päätöksen jälkeen henkilöille tulisi järjestää matka kotiin ja antaa esimerkiksi neljä viikkoa aikaa palata lähtömaahan. Tämän jälkeen kaiken muun paitsi aivan välttämättömän sosiaaliturvan antamisen pitäisi päättyä.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin totesi joulukuussa 2015 tekemässään ratkaisussa, että toimeentulotuki ei ole laissa sidottu oleskeluoikeuteen. Tämä ei merkitse – toisin kuin julkisuudessa on tulkittu –, että laittomasti maassa olevilla olisi automaattinen oikeus toimeentulotukeen. Sakslin toteaa päätöksessään, että ratkaisevaa on oleskelun tosiasiallinen luonne ja hakijan tuen tarve, jotka on selvitettävä yksilöllisesti jokaisen hakijan kohdalla.

Oikeusvaltion periaatteisiin kuuluu viranomaisten johdonmukainen toiminta ja se, että tuomioistuinten lainvoimaisia päätöksiä kunnioitetaan ja pannaan toimeen tehokkaasti. Viranomaisilla on oltava selkeä lainsäädäntö ja ohjeistus.

Perustuslakimme ja Euroopan ihmisoikeussopimus antavat päätöksille selvät suuntaviitat. Olisi kuitenkin hyvä, että perustuslakivaliokunta ottaisi selvän kannan asiaan.

Kimmo Sasi

Kirjoittaja on entinen eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja ja entinen Euroopan neuvoston lakivaliokunnan ihmisoikeusalavaliokunnan puheenjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat