Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsinkielinen kanava saattoi heikentää kaksikielisyyttä

Ruotsinkielisen televisiokanavan piti vahvistaa suomenruotsalaisen vähemmistön asemaa. Samalla se saattoi kuitenkin heikentää ajatusta kaksikielisestä maasta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yleisradion hallintoneuvosto saa käsiteltäväkseen esityksen, jonka mukaan kulttuuri- ja tiedeohjelmiin sekä opetukseen erikoistunut Yle Teema ja ruotsinkielinen Yle Fem näkyisivät ensi keväästä lähtien samalta televisiokanavalta. Muutos olisi osa isompaa televisiotoiminnan uudistusta, jossa vahvistettaisiin etenkin Yle Areenaa.

Digitelevision käynnistyessä vuonna 2001 Yle perusti Teeman ja silloisen FST:n lisäksi myös erillisen uutiskanavan, joka loppui jo vuosia sitten.

Oman kanavan perustaminen oli suomenruotsalaisille ylpeyden aihe. Ajatus oli, että omalla kielellä toimivat instituutiot vahvistavat vähemmistön asemaa, niin myös oma televisiokanava.

Jälkeenpäin katsoen kaikki vaikutukset eivät olleet myönteisiä. Vaikka tasokkaat ja suomeksi tekstitetyt ohjelmat ovat olleet kaukosäätimen painalluksen päässä, ruotsin kieli siirtyi pois monen suomenkielisen havaintokentästä.

Jos arjessa kohtaa ruotsin kielen luontevasti, ajatus kaksikielisestä maasta pysyy mielessä. Joidenkin omien instituutioiden luomisella voi siksi ajan mittaan olla kaksikielisyyttä heikentävä vaikutus.

Nyt Yle on ottamassa askelta taaksepäin. Toivottavasti yksi seuraus on, että kieliasenteet pehmenisivät edes hiukan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat