Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp:n velkapiirakka ja Antero Vartian hurskastelu – kumpi on räikeämpää populismia?

Tällä viikolla nähtiin kaksi malli­esimerkkiä politiikan populismista, siis halvalla tavalla kansaan vetoamisesta. Toisen tarjoili Sdp, toisen vihreiden kansanedustaja Antero Vartia.

Pääkirjoitus
 
Paavo Teittinen Helsingin Sanomat

Tällä viikolla nähtiin kaksi malliesimerkkiä politiikan populismista, siis halvalla tavalla kansaan vetoamisesta.

Viime vuoden tapaan Sdp toi eduskunnan budjettikeskusteluun piirakkagrafiikan, joka näyttää kunkin puolueen ”vastuun” valtion velan kasvusta vuodesta 1987 lähtien.

”Täällä on tätä velkakelloa joskus aikaisemminkin näytetty, mutta tämä on nyt päivitetty”, ryhmänjohtaja Antti Lindtman kertoi salille. Pia Viitanen varoitti, että ”velkakello tikittää”.

Piirakalla halutaan osoittaa, että todellisuudessa oikeisto on vastuussa Suomen velkaantumisesta. Se on pöhköä populistista pelottelua. Valtion velka oli viime vuonna noin 111 miljardia euroa. Sdp:n piirakassa puolueiden velkavastuiden summa on lähes 500 miljardia euroa.

Piirakan lähtökohta on älyllisesti epärehellinen, koska velan euromäärä ei itsessään kerro oikein mitään valtiontalouden kestävyydestä. Olennaista on velan suhde talouden kokoon tai velkasuhteen nousuvauhti. Velkakehitys seuraa myös talouden suhdanteita, joihin puolueet eivät voi hirveästi vaikuttaa.

Emopuolue voisi ottaa mallia demarinuorten puheenjohtajasta Mikkel Näkkäläjärvestä, joka arvosteli keskiviikkona Demokraatti-lehden kolumnissaan politiikan populismia, myös Sdp:tä.

”Liike, jonka linja perustuu aina siihen, minkä arvellaan olevan kulloinkin suosittua, on ajopuu. Populismia ei voiteta populismilla”, Näkkäläjärvi kiteytti.

Sdp:n piirakka ei kuitenkaan ollut räikein populismin ilmentymä tällä viikolla. Vihreiden kansanedustaja Antero Vartia sätti Kauppalehdessä (19.9.) opposition valtapeliä ja totesi, ettei häntä kiinnosta lainkaan, jatkaako politiikassa.

”Minä en tavoittele millään tavalla minkään viiteryhmän etuja. Aitona pyrkimyksenäni on ajaa yleistä hyvää tälle 5,5 miljoonalle ihmiselle. Se poliittinen peli ei kiinnosta minua.”

Vartian haastattelu oli ”opportunismia pahimmillaan”, kuten HS:n Marko Junkkari totesi Uutisraportti-podcastissa. Podcastin voi kuunnella täältä, keskustelu Vartiasta alkaa kohdasta 34:46.

Politiikassa on usein kyse ristiriitaisten etujen ja arvojen kamppailusta, jossa parasta vaihtoehtoa ei ole. Esimerkiksi Vartian vahvasti tukema kilpailun vapauttaminen ei aina hyödytä kaikkia, tai edes ihmisten enemmistöä.

Vartia ansaitsee toki kiitosta järkevien uudistusten, kuten apteekkisääntelyn purkamisen ajamisesta. Myös hänen oppositiokritiikissään on perää.

Mikään ei kuitenkaan ole populistisempaa kuin poliitikko, joka ajan hengen mukaisesti nostaa itseään politiikan yläpuolelle.

Ei edes velkapiirakka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat