Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrian sodassa YK on korvaamaton ja voimaton

YK ei pysty pysäyttämään Syyrian sotaa eikä tutkimaan sotarikoksia Ukrainassa, ja sen humanitaariselta avulta puuttuu rahaa. Vika ei ole YK:ssa vaan jäsenmaissa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
AMMAR ABDULLAH REUTERS
Aleppon länsipuolella maanantaina ilmaiskussa tuhottuun avustussaattueeseen kuuluneesta rekasta jäi vain palanut runko.
Aleppon länsipuolella maanantaina ilmaiskussa tuhottuun avustussaattueeseen kuuluneesta rekasta jäi vain palanut runko. Kuva: AMMAR ABDULLAH REUTERS

Kumpi on sotarikoksena pahempi, täyden matkustajakoneen ampuminen alas vai kansainvälisillä sopimuksilla suojatun humanitaarisen avustussaattueen tuhoaminen?

Tällaisia kysymyksiä ei pitäisi joutua nykymaailmassa ratkomaan, mutta ne ovat todellisia ja tulevat lähelle Suomea. Keskeisessä asemassa on naapurimaa Venäjä, jota läntisissä arvioissa epäillään molemmista teoista.

Malesialaiskoneen alasampuminen 17. heinäkuuta 2014 vaikutti ratkaisevasti taustalla, kun länsimaat määräsivät raskaimmat pakotteensa Venäjää vastaan Ukrainan kriisissä.

Avustussaattueen tuhoaminen on lyhyen tulitauon jälkeen käynnistänyt Syyrian sodassa uuden verisen vaiheen. Teon laajemmat seuraukset vasta hahmottuvat.

Venäjä kiistää osuutensa molempiin tekoihin.

Malesialaiskoneesta Venäjän informaatiokoneisto on tuottanut lukuisia erilaisia paikkansapitämättömiksi osoittautuneita versiota – ja tuottaa niitä edelleen, kun uusi kansainvälinen raportti tapahtumasta on valmistumassa.

Syyrian iskusta Venäjän puolustusministeriö kertoi keskiviikkona eri versioiden jälkeen, että Yhdysvaltain miehittämätön Predator-kone lensi avustussaattueen lähialueella iskun tapahtuessa. Yhdysvaltain edustajat olivat aiemmin sanoneet, että tapahtumahetkellä alueen yllä lensi kaksi venäläistä Suhoi Su-24-rynnäkkökonetta.

Yksi tapa arvioida versioiden totuudenmukaisuutta olisi kaikkien hyväksymän riippumattoman selvityksen käynnistäminen YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä. Malesialaiskonetta koskevan päätöksen Venäjä on estänyt, eikä selvitys Syyrian avustussaattueen tuhosta vaikuta sen todennäköisemmältä.

Syyrian sota ja sen ylläpitämä pakolaiskriisi olivat tänä vuonna YK:n yleiskokouksen huippukokousviikon kiistattomat pääaiheet, mutta maailmanjärjestöllä ei ollut keinoja Syyrian murhenäytelmän lopettamiseksi.

YK:n keskeiset jäsenmaat eivät pystyneet sopimaan sodan lopettamisesta. YK:lla ei ole itsenäistä toimivaltaa, jolla se voisi pakottaa jäsenmaitaan rauhaan, vaikka rauhan ja turvallisuuden ylläpitäminen on annettu järjestön päätehtäväksi.

YK pystyy kuitenkin toimimaan itsenäisesti sodan uhreja auttaessaan. Pakolaisille annetussa avussa ja avustuskuljetuksissa YK-järjestöt ovat avainasemassa, vaikka eivät tietenkään yksin. Punainen Risti ja lukuisat kansalaisjärjestöt tekevät korvaamatonta työtä Syyrian sodan aiheuttaman tuskan lievittämiseksi, mutta järjestöt eivät pysty estämään tuskan aiheutumista.

Valtiot ovat jälleen avainasemassa. Yksittäiset ihmiset voivat tukea humanitaarista apua Syyrialle lahjoituksillaan, mutta avustusoperaatioon tarvitaan rahoitusta valtioilta.

Rahoituksessa on pysyvä miljardien eurojen vaje.

Siksi oli ansiokasta, että YK:n yleiskokouksen yhteydessä järjestettiin tänä vuonna kaksi pakolaiskriisiin ja maahanmuuttoon keskittynyttä huippukokousosuutta. Niiden anti jäi vajaaksi, mutta työ jatkuu.

Yksi Syyrian murhenäytelmän paradokseista on, että se samaan aikaan sekä korostaa YK-järjestelmän korvaamattomuutta että syövyttää järjestelmän uskottavuutta. Ajan oloon ei riitä, että YK vain hoitaa haavat. Jäsenmaiden pitää pystyä yhdessä estämään haavojen syntyminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat