Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paraskaan turvatekniikka ei pelasta rengassaituria

Autoilijoilla on paljon turvatekniikkaa, josta ei ole täyttä hyötyä, jos se kulkee sileiden renkaiden päällä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Heikki Saukkomaa
Rengasratsia Helsingissä Nordenskiöldinkadulla.
Rengasratsia Helsingissä Nordenskiöldinkadulla. Kuva: Heikki Saukkomaa

Autoilijoilla tuntuu olevan selvä käsitys siitä, mistä tekijöistä autojen turvallisuus koostuu. Turvatekijöiden listalle kelpaavat vahva kori, neliveto, turvatyynyt ja esimerkiksi luistonestojärjestelmä.

Autoilijoilta näyttää unohtuvan yksi oleellinen kohta: se, minkä päällä hieno turvatekniikka kulkee.

Autorengasliitto, Liikenneturva ja poliisi tutkivat alkusyksyllä yhteistyössä autojen renkaita. Ratsioiden tulos oli hälyttävä: joka kuudes autoilija ajaa renkailla, joissa on puutteita. Ilmanpaineet ovat pielessä, rengas on vääränlainen tai renkaat ovat loppuun kuluneet.

Tulli tutki hiljattain Suomeen saapuvien rekkojen renkaat Hangossa. Pistokokeen tulos oli murheellinen. Puolet autoista joutui ajokieltoon. Vikoja oli kuormauksessa, renkaissa ja jarruissa.

Suuremmissa otoksissa hylkäysprosentti on pienempi mutta silti liian suuri, jos ottaa huomioon, millaisen vaaran valtava puolikuntoinen rekka voi aiheuttaa liikenteessä. Kaiken lisäksi tähän saakka nämä romurekat ovat voineet ajella Suomen talvessa vaikka ilman talvirenkaita. Ruotsissa vaaditaan, että rekkojen ja bussien vetoakseleilla on talvirenkaat ja urasyvyyttä jäljellä vähintään 5 millimetriä. Norjassa vaaditaan hyväkuntoiset talvirenkaat kaikkiin akseleihin.

Suomessa rekat ovat saaneet jostain käsittämättömästä syystä lipsutella talvet kesärenkailla, joissa on uraa jäljellä 1,6 millimetriä. Tämäkin on koskenut paripyörissä vain toista rengasta – toinen on saanut olla ihan sileä.

Onneksi vaatimus tiukkenee ensi talveksi. Lainmuutos tosin on vielä tekeillä. Vetävillä akseleilla on oltava talvirenkaat ja kulutuspinnan urasyvyyttä pitää olla vähintään 5 millimetriä. Silti Suomen vaatimukset jäävät jälkeen Norjasta. Tämä kertonee siitä, että muutos tähtää enemmän liikkumisen sujuvuuden lisäämiseen – rekka ei jää mäkeen kiinni – kuin liikenneturvallisuuden kasvattamiseen. Norjassa vaaditaan, että perävaunun hallittavuus on säilytettävä.

Vanha kansa sanoi, että kolmen markan kraatari tekee kuuden markan vahingon. Renkaiden uusimista pitkittävien kannattaa joskus laskea, minkä arvoinen kyyti arvottomien renkaiden päällä on.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat