Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoret eivät automaattisesti hallitse kaikkia digitaitoja

Nuoret osaavat älypuhelinten käytön ja tietotekniikan viihdekäytön, mutta tekstinkäsittely ja jopa näppäimistön käyttö ovat osalta hukassa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Osa koululaisista ei osaa kunnolla käyttää tietokoneen näppäimistöä.
Osa koululaisista ei osaa kunnolla käyttää tietokoneen näppäimistöä. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Meneillään oleva ylioppilaskoe järjestetään tänä syksynä ensi kertaa osittain sähköisenä. Kokelaat suorittavat saksan, maantieteen ja filosofian kokeet kannettavan tietokoneen ja muistitikun avulla.

Pienten kangertelujen ja teknisten ongelmien jälkeen koe on saatu suoritettua, eikä sitä ole jouduttu keskeyttämään missään koulussa. Esiin on kuitenkin tullut yllättäviäkin ongelmia: tietyt tietotekniikan taidot ovat hukassa monelta nuorelta. Nuoret osaavat hyvin älypuhelinten toiminnot ja tietotekniikan viihdekäytön, mutta tekstinkäsittely ja jopa näppäimistö tuottavat osalle vaikeuksia.

Opetuksen digitalisaatiosta ja koulujen digiloikasta on puhuttu kauan, mutta käytännön opetuksessa on hyvin paljon koulukohtaisia eroja. Vaikka tietotekniikka on ollut lukion opetussuunnitelmassa jo vuodesta 2003, se ei ole opetuskäytössä läheskään kaikissa kouluissa.

Taidot pitäisi kuitenkin opetella hyvissä ajoin ennen ylioppilaskirjoituksia. Yksi mahdollisuus on, että tietotekniikasta tehdään oma oppiaineensa, jotta opetuksesta tulisi tasalaatuista eikä digitaitojen opetus olisi vain opettajan aktiivisuudesta kiinni. Tietotekniikkaa pitäisi ainakin soveltaa eri oppiaineissa. Taitoa tarvitaan myöhemmin työelämässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat