Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vastuullinen poliitikko muuttaa mielipidettään, jos siihen on aihetta

Jos eduskunta hyväksyy taksiliikenteen vapauttamisen, se kertoo, että poliittinen järjestelmä toimii ja poliitikot ovat järkeviä. Sen takia vaalikoneessa pitäisikin kysyä enemmän arvoista ja asenteista eikä vaatia lupauksia tai konkreettisia tekoja, kirjoittaa Esa Mäkinen.

Pääkirjoitus
 
Esa Mäkinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kehityspäällikkö. Twitter @esamakinen.

Hallitus ehdotti alkuviikosta, että taksiliikenne vapautetaan suurelta osin sääntelystä. Pitkään sorvattu kompromissi menee todennäköisesti eduskunnassa läpi.

Tätä ei arvaisi, jos käytti HS:n vaalikonetta ennen eduskuntavaaleja. Valtaosa vaalikoneeseen vastanneista ja sitten kansanedustajaksi valituista ehdokkaista vastusti vaalikoneessa taksiautoilun vapauttamista.

Näyttää siis siltä, hallituspuolueiden edustajien enemmistö toimii vastoin sitä, mitä ovat ennen vaaleja luvanneet.

Ja se on erittäin hyvä asia.

Suomalaiset vaalikoneet ovat ainutlaatuinen ilmiö. 1,1 miljoonaa suomalaista kävi etsimässä ehdokastaan HS:n vaalikoneella, siis joka viides suomalainen.

Vaalikone täytettiin monta kertaa – omia vastauksia pohdittiin uudelleen ja ehdokkaiden perusteluihin palattiin.

Myös ehdokkaat pitävät vaalikoneita tärkeinä. HS:n vaalikoneeseen vastasi valtaosa ehdokkaista.

Medioiden vaalikoneiden lisäksi tarjolla on kansalaisjärjestöjen ja eturyhmien vaalikoneita. Monet ehdokkaat tuskailevatkin ennen vaaleja, miten ehtiä täyttämään edes tärkeimmät vaalikoneet.

HS ja muut mediat yrittävät vaalikoneilla löytää tasapainoista tietoa ehdokkaista. Etujärjestöt tekevät vaalikoneita edistääkseen asiaansa ja saadakseen lupauksia: oletteko kolmijalkaisten koirien puolella vai niitä vastaan?

Kuntavaalit ovat taas ensi keväänä. Kuten edellisissä vaaleissa, HS pyytää taas syksyn aikana lukijoiden apua kysymysten laatimiseen ja testaamiseen.

Mitä taksikysymyksestä pitäisi sitten oppia?

Ainakin se, että vaalikonevastauksia ei pitäisi ajatella ehdokkaiden lupauksina. Ne ovat toimittajien esittämiä kysymyksiä, ja vastaukset perustuvat senhetkiseen tietoon.

Vastuullinen poliitikko muuttaa mielipidettään, jos siihen on aihetta. Jos eduskunta hyväksyy taksiliikenteen vapauttamisen, se kertoo, että poliittinen järjestelmä toimii ja poliitikot ovat järkeviä.

Sen takia vaalikoneessa pitäisikin kysyä enemmän arvoista ja asenteista eikä vaatia lupauksia tai konkreettisia tekoja. Tähän suuntaan HS:n vaalikonetta on kehitetty viime vuosina.

Hyvään vaalikonekysymykseen voi vastata aivan miten tahansa ja vastaus on silti uskottava sekä mielenkiintoinen. Valitettavasti tällaisten kysymysten laatiminen on vaikeaa.

Poltteleeko mielessäsi hyvä kysymys? Ehdota sitä HS:lle alla olevalla lomakkeella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat