Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Piispa Björn Vikström HS:n Vieraskynäpalstalla: Isänmaanrakkaus kaventuu itsekkyydeksi

Nykyisin näyttää siltä, että suomalaisten ihmisoikeuksille annetaan suurempi painoarvo kuin muiden maiden kansalaisten ihmisoikeuksille, kirjoittaa piispa Björn Vikström.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Mielenosoituksissa, joissa vastustetaan turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vastaanottamista, käytetään usein isänmaallisia symboleja. Siniristilipuilla, jääkiekkomaajoukkueen paidoilla ja muilla sinivalkoisilla tunnuksilla osanottajat haluavat ilmaista, että he ovat ylpeitä suomalaisuudestaan.

Isänmaallisuus on monessa mielessä hyvä asia, ja maahanmuuton tuntemattomat seuraukset huolestuttavat luonnollisesti monia. Huolestuttavaa kuitenkin on, että isänmaanrakkaudella puolustetaan kansallista itsekkyyttä.

Huolta herättää myös Suomen poliittisten päättäjien maailman kriisipesäkkeisiin lähettämä vahva, ihmisoikeuksia murtava viesti, jonka mukaan Suomeen ei kannata pyrkiä. Vaatiiko isänmaallisuus meiltä tässä tilanteessa todellakin sisäänpäin kääntymistä? Vai kannustaisiko se myös itsekritiikkiin?

Isänmaallisuutta, yhteiskuntarauhan turvaamista ja Suomen taloudellisen kilpailukyvyn pelastamista käytetään perusteluina muualta tulleiden ihmisten oikeuksien karsimiselle. Maahanmuuttoviraston toimihenkilöt viittaavat hallituksen päätöksiin soveltaessaan jyrkkää linjaa turvapaikkapäätöksissä. Turvapaikanhakijoiden mahdollisuudet saada oikeusapua, valittaa kielteisistä päätöksistä ja saada perheensä Suomeen ovat heikentyneet huomattavasti. Jopa ihmiskaupan uhreja käännytetään takaisin, vaikka heidän selviytymismahdollisuuksistaan ei ole varmuutta.

Filosofi Hannah Arendt sai 1960-luvun Israelissa kovaa kritiikkiä puutteellisesta isänmaanrakkaudesta, kun hän kommentoi Adolf Eichmannin oikeudenkäyntiä. Arendt ei kyseenalaistanut Eichmannin syyllisyyttä natsien rikoksiin, mutta hän arvosteli tuomion perusteluja väittämällä, että Eichmannin pahuus oli ennen kaikkea rakenteellista.

Eichmann näki itsensä byrokraattisen koneiston uskollisena palvelijana, joka vain totteli määräyksiä. Ongelman ydin oli Arendtin mielestä, että Eichmannilta puuttui moraalinen kyky eläytyä toisten ihmisten tilanteeseen ja kyky kantaa vastuuta toiselle ihmiselle aiheuttamastaan kärsimyksestä.

Ranskalais-israelilainen sosiologi Eva Illouz jatkaa nyt Arendtin jalanjäljissä. Ortodoksijuutalaiseen perheeseen syntynyt Illouz pitää juutalaisten oikeutta omaan maahan perusteltuna, mutta hän kritisoi kovin sanoin Israelin nykyistä politiikkaa: kaikilta ei-juutalaisilta viedään samat kansalliset oikeudet, jotka aikaisemmin evättiin juutalaisilta monessa maassa.

Kuten Arendtia, myös Illouzia on syytetty oman pesän likaamisesta. Illouz on vastannut, että kansalliseen solidaarisuuteen kuuluu nimenomaan valmius kriittiseen keskusteluun oman maan politiikasta ja sen edustamista arvoista.

Yhdysvaltalainen filosofi ja yhteiskuntatieteilijä John Rawls puhui tietämättömyyden verhosta: yhteiskunnallisten päättäjien tulisi ideaalitapauksessa säätää lait tietämättä, missä roolissa he itse ovat niitä sovellettaessa.

Kristillisessä perinteessä sama periaate ilmaistaan kultaisen säännön avulla. Meidän tulee toimia niin kuin itse haluaisimme tulla kohdelluiksi vastaavassa tilanteessa.

Suomessa viime kuukausina tehdyt päätökset näyttäisivät varmasti varsin toisenlaisilta, jos päättäjät olisivat joutuneet ottamaan huomioon sen mahdollisuuden, että he itse saattaisivat joutua turvapaikanhakijan asemaan.

Jos suomalainen joutuisi pakenemaan vieraaseen maahan, hän ei odottaisi sellaista vastaanottoa, jota Suomi nyt turvapaikanhakijoille tarjoaa. Näyttää siltä, että suomalaisten ihmisoikeuksille annetaan suurempi painoarvo kuin muiden maiden kansalaisten ihmisoikeuksille.

Monet yksilöt, yhteisöt ja esimerkiksi seurakunnat haluavat onneksi osoittaa vieraanvaraisuutta hädässä oleville, jos heille suodaan tämä mahdollisuus. Tästä on monia hyvä esimerkkejä aina tämänhetkisen pakolaiskriisin alusta alkaen.

Isänmaanrakkaus kaventuu itsekkyydeksi, jos sen avulla perustellaan, että ihmisten perusoikeuksia ei tarvitse kunnioittaa tai kantaa vastuuta hädässä olevista kanssaihmisistä.

Isänmaanrakkauteen tulisi mieluummin kuulua ylpeys siitä, että Suomi on edelleen oikeusvaltio – maa, jossa ihmisiä kohdellaan tasavertaisesti sosiaalisesta asemasta, varallisuudesta, uskonnosta ja synnyinmaasta riippumatta.

Björn Vikström

Kirjoittaja on Porvoon hiippakunnan piispa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat