Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun vihreät ja vasemmistoliitto kisaavat keskenään, Sdp haluaa haalia työläisääniä itselleen

Kannastaan epävarmojen osuus on yhä pitkän aikavälin keski­arvoa suurempi.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Roni Lehti / Lehtikuva
Ville Niinistön johtamat vihreät kamppailee Li Anderssonin johtaman vasemmistoliiton kanssa osin samoista äänestäjistä. Sdp puolestaan yrittää houkutella itselleen työläisääniä sekä vasemmistoliitolta että perussuomalaisilta.
Ville Niinistön johtamat vihreät kamppailee Li Anderssonin johtaman vasemmistoliiton kanssa osin samoista äänestäjistä. Sdp puolestaan yrittää houkutella itselleen työläisääniä sekä vasemmistoliitolta että perussuomalaisilta. Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva

Tuoreessa HS-gallupissa (HS 24.9.) muutokset puolueiden kannatuksissa elokuusta syyskuuhun ovat kohtalaisen maltillisia. Sdp:n kannatus on noussut prosenttiyksikön, mutta jos tarkkoja ollaan, sekin muutos mahtuu tutkimuksen virhemarginaaliin.

Kannastaan epävarmojen osuus on yhä pitkän aikavälin keskiarvoa suurempi. Perussuomalaisia eduskuntavaaleissa äänestäneet ovat erityisen epävarmoja, mikä johtunee puolueen hallitusvastuusta. He saattavatkin jäädä ainakin kevään kuntavaaleissa kotiin. Puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soinilla on melkoinen urakka saada epäilevä kannattajakuntansa vaaliuurnille.

Puolueiden järjestys on pysynyt entisellään. Pääministeripuolue keskusta on suurin, mutta suurin oppositiopuolue Sdp hengittää niskaan. Perussuomalaisten kannatuksen lasku näyttää loppuneen ja työväestön paluumuutto Sdp:hen pysähtyneen.

Taistelu todennäköisesti kiihtyy kohti ensi kevään kuntavaaleja. Kuntavaalit ovat ensimmäinen luotettava mittaus puolueiden nykyisestä valtakunnallisesta kannatuksesta. Ainakin otos on riittävän suuri.

Puolueet kalastelevat äänestäjiä monella rintamalla. Sdp on jo houkutellut suuren joukon perussuomalaisia takaisin itselleen, ja voisi olettaa, että myös vasemmistoliitosta käy virta kohti Sdp:tä. Vasemmistoliitto valitsi keväällä uudeksi puheenjohtajakseen Li Anderssonin, jota ei oikein voi kuvitella työväenluokan äänestäjien keulakuvaksi. Hän on koulutetun sivistyneistön – erityisesti naisten – ehdokas. Niinpä hän kilpailee samoista äänestäjistä vihreiden kanssa.

Andersson on tosin viime aikoina profiloitunut työväestön puolestapuhujana. Vasemmistoliitto uudisti kesällä vaatimuksen minimipalkasta, joka olisi kymmenen euroa tunnilta. Suomessa ei ole minimipalkkalakia: palkat sovitaan työehtosopimuksissa.

Sdp:stäkin on vuotoa poispäin. Siinä missä puheenjohtaja Antti Rinne vetoaa työväenluokan miehiin, hän on saanut keskiluokan koulutettuja naisia vaihtamaan vihreisiin, kenties jopa kokoomukseen ja keskustaan.

Myös keskustalla ja kokoomuksella on yhteistä rajapintaa, mutta koska kumpikin puolue on hallituksessa, selvää vuotoa ei ole havaittavissa kumpaankaan suuntaan. Tilannetta rauhoittaa myös se, että kokoomuksen uusi puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo on olemukseltaan ja esiintymistavaltaan samankaltainen pääministeri Juha Sipilän (kesk) kanssa.

Ensi keväänä on siis odotettavissa taistelu työläisten äänistä. Vaihdokset suoraan puolueesta toiseen ovat sittenkin pieni osa muutoksista. Valtaosa puoluekantaansa muuttavista kulkee gallupeissa katsomon eli epätietoisten kautta.

Viikolla nousi kohu siitä, oliko Sipilä uhannut näyttää Soinille ovea ulos hallituksesta, kun hallituspuolueet kiistelivät taksilupien sääntelystä. Sekä Sipilä että Soini ovat kiistäneet riidan.

Sipilä olisi ainakin voinut uhata hallituksen hajottamisella. Hän teki niin vuosi sitten keskustan ja kokoomuksen riidellessä sote- ja maakuntauudistuksesta.

Kannatusmittausten kärkipaikalta keskustalla olisi kanttia ottaa ennenaikaiset vaalitkin vastaan. Perussuomalaisilla ei siihen nykyisellä kannatuksella ole varaa.

Yhä useampi muiden hallituspuolueiden edustaja on alkanut miettiä, pysyvätkö perussuomalaiset hallituksessa vaalikauden loppuun saakka. Viime vaalikaudella hallituksesta hyppäsivät ensin vasemmistoliitto ja sitten vihreät. Perussuomalaiset saattaisi yrittää pelastaa kannatustaan joskus vuotta ennen eduskuntavaaleja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat