Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teatraalinen hidastelu suojatiellä sen paljastaa – aika apinoitahan tässä vielä ollaan

Kun auto pysähtyy suojatien eteen antamaan tietä jalankulkijalle, alkaa rauhaisa laahustaminen esimerkiksi kännykkään syventyen.

Pääkirjoitus
 
Riku Jokinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kaupunkitoimituksen uutistuottaja.

On siihen tullut syyllistyttyä itsekin. Tahalliseen hidasteluun suojatiellä.

Näin se käy. Kun auto pysähtyy suojatien eteen antamaan tietä jalankulkijalle, tämä ei lähde ylittämään tietä ripeästi. Sen sijaan alkaa rauhaisa laahustaminen esimerkiksi kännykkään syventyen. Suojatien viimeiset metrit oikaistaan kenties ajoradan puolelta. Olemus huokuu eräänlaista teatraalista välinpitämättömyyttä.

Ilmiö on universaali. Portugalissa uutisoitiin taannoin tapauksesta, jossa autoilija sekosi ja ampui suojatielaahustajaa selkään.

Kun joku seisahtaa pitämään ovea auki, on aivan luonnollista ottaa muutama kiirehtivä askel kohti avointa ovea, katsoa silmiin ja kiittää. Tuskin kenellekään tulee avoimen oven nähdessään mieleen hidastaa kulkuaan, pysähtyä oviaukkoon kaivamaan hampaitaan ja sitten, kevyen nautinnollisesti haukotellen, laahustaa muina miehinä paikalta.

Miksi normaalit käytöskoodit eivät päde liikenteessä?

Laki on yksiselitteinen. Kun jalankulkija on astumassa suojatielle, autot pysähtyvät antamaan tietä. Jalankulkijan on ylitettävä tie ”tarpeettomasti viivyttelemättä”. Jonkinlaista edistymistä lienee tapahtunutkin. Tuskin kukaan ainakaan tahallaan ajaa kuoliaaksi piruparkaa, joka on uskaltautunut suojatielle.

Kaupungit eivät muutenkaan ole enää itsestään selvästi autojen valtakuntaa, vaan jalankulkija on saanut hieman jalansijaa. Keskustoihin on rakennettu kävelykatuja, jotka tosin käytännössä ovat huoltoajoneuvojen puolivirallisia parkkipaikkoja. Helsingin virallisissa suunnitteluperiaatteissa kävely on jopa asetettu tärkeimmäksi kulkumuodoksi.

Miksei tervejalkainen ihminen voi sitten vain ylittää suojatietä ripeästi?

Liikennepsykologian professori Heikki Summala kertoo, että jalankulkijoiden ja autoilijoiden konfliktien mekanismeja on tutkittu liian vähän. Kysyttäessä hän kuitenkin arvioi, että laahustamisessa saattaa olla kyse vallankäytöstä – kannanotosta ”auton ylivaltaa” vastaan.

Valta turmelee, sanotaan. Vallantunnossaan ihmisen on vaikea asettua toisen asemaan. Omista oikeuksista ja omasta itsestä tulee tärkein asia.

Suojatien ylittäminen onkin kiinnostava paikka tarkkailla itseään. Ylitänkö suojatien muuta liikennettä huomioimatta, ”koska minulla on siihen oikeus”.

Vai menenkö kenties kykyjeni mukaan ripeästi yli ja ehkä jopa huikkaan tervehdyksen. Koska se on kohteliasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat