Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suora rata Turusta Helsinkiin helpottaisi myös pääkaupunkiseudun asuntotilannetta

Suora raideyhteys Espoosta Lohjan kautta Saloon toisi huomattavia mahdollisuuksia asuntorakentamiselle.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Eduskunnan käsittelyssä olevan budjettiesityksen mukaan ensi vuonna käynnistyy viisi uutta liikennehanketta. Yksi niistä olisi nopean ratayhteyden jatkosuunnittelu välille Helsinki–Turku.

Kyse ei ole kovin uudesta hankkeesta, koska Espoosta Lohjan kautta Saloon kulkevaa rataa on selvitetty ainakin 1970-luvun lopulta. Nytkin kyse on vasta suunnittelusta, johon käytetään yhteensä neljäkymmentä miljoonaa euroa. Toteutuessaan varsinainen ratahanke maksaisi puolitoista miljardia euroa.

Samaa väliä autolla kulkeva voi aavistaa, miksi junayhteyttä ei ole toteutettu aikaisemmin. Moottoritie rakennettiin useassa osassa lähes viidenkymmenen vuoden aikana. Tie kulkee useiden tunnelien läpi. Kirkkonummen ja Karjaan kautta kulkeva rata on ollut aikoinaan maaston puolesta helpompi rakentaa.

Uutta ratahanketta markkinoidaan nimellä Tunnin juna, mikä korostaa Helsingin ja Turun välistä yhteyttä. Vaikutukset olisivat suuria kuitenkin myös radanvarressa, erityisesti Lohjalla, joka saisi suoran henkilöjunayhteyden Helsinkiin.

Tilastot kertovat, että hyvät liikenneyhteydet nostavat asuntojen kysyntää ja siten myös hintoja. Pelkkä moottoritie ei kuitenkaan riitä. Vaikka Lohjalta pääsee autolla hyvin pääkaupunkiseudulle, junayhteyden puuttuminen on pitänyt Lohjalla hinnat alempana kuin muissa vastaavalla etäisyydellä olevissa kaupungeissa. Lohja voisi olla nykyistä suositumpi.

Hyvä raideyhteys tukisi työmatkaliikennettä Lohjan ja pääkaupunkiseudun välillä ja lisäisi alueen houkuttelevuutta asuinpaikkana. Se purkaisi paineita Helsingin seudun asuntomarkkinoilla.

Määrät voisivat olla merkittäviä. Espoossa Histan alue, Kirkkonummella Veikkola, Vihdissä Nummela ja siitä eteenpäin Lohjanharju avautuisivat rakentamiseen tai tiivistyisivät merkittävästi. Uusia asuntoja tulisi kymmeniätuhansia – joidenkin arvioiden mukaan huomattavasti enemmänkin.

Vaikutuksiltaan laajoilla hankkeilla on paha tapa pudota hallintojen välisiin kuiluihin. Siksi nyt tarvitaan erityisen hyvää yhteistyötä kuntien, maakuntien ja ministeriöiden välillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat