Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulun ei tulisi hylkiä kaupallista opetusta

Suomessa voi opiskella alakoululaisesta insinööriksi ilman mitään kosketusta kaupalliseen osaamiseen tai sen ymmärrykseen.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Nuorisotyöttömyys riivaa edelleen Eurooppaa ja myös Suomea. Meillä on käsissämme niin sanottu toivonsa menettäneiden sukupolvi. OECD:n tuoreen raportin mukaan vuonna 2015 jopa viidennes suomalaisista nuorista miehistä oli vailla työtä tai koulutuksen ulkopuolella. Eurooppalainen nuorisoyhteisö on eriytymässä entistä selvemmin voittajiin ja häviäjiin.

Katkeroituva, näköalaton ja työtön nuoriso on kasvava ongelma. Osin tämän seurauksena Euroopassa, mukaan lukien Suomi, on nähtävissä radikalismin nousu, joka on vahvasti yhteydessä esimerkiksi terrorismiin.

Nuorisotyöttömyys liittyy osin suhdanteisiin, osin uuteen teolliseen vallankumoukseen, jonka veturina on digitalisaatio. Kyse on toki paljon muustakin.

Konsulttiyhtiö McKinsey julkisti vuonna 2014 laajan raportin, jossa käytiin läpi yli sata eurooppalaista koulutukseen ja työllisyyteen liittyvää hanketta. Yksi johtopäätös oli, etteivät nuorten saama koulutus ja osaaminen kohtaa työpaikkatarjonnan kanssa.

Yksi oleellinen syy tähän on tuttu Suomessakin: koulutuksen järjestäjät ja työnantajat eivät tee keskenään riittävästi yhteistyötä. Erityisesti toisen asteen yleissivistävästä lukiokoulutuksesta on tullut työelämästä irrallaan toimiva kupla. Tämä on huolestuttavaa: kolme lukiovuotta on parhaassa oppimisiässä olevalle nuorelle pitkä aika.

Kun koulu loppuu -kyselytutkimuksen (2016) tulosten perusteella nuoret ovat sitä mieltä, ettei lukio-opetus kykene tarjoamaan heille riittäviä valmiuksia jatko-opintoihin ja työelämään. Lukio-opinnot valmistavat nuoria enemmän ylioppilaskirjoituksiin kuin tulevaisuutta varten. Valmistautuminen pelkästään opittua tietoa testaavaan kokeeseen tuskin on hyötysuhteeltaan ihanteellinen asetelma.

Ylioppilaskirjoitusten ja lukio-opetuksen kehittäminen kulkevat käsi kädessä. Uudistusten pitkittyessä koulutuksen ja työelämän välinen kuilu kasvaa. Tätä on usein yritetty paikata erilaisilla yrittäjyyteen ja liiketoimintaan liittyvillä painotuksilla, jotka ovat tarjonneet luontevia väyliä oppilaitosten ja yritysten väliselle yhteistyölle. Valitettavasti vaikutus jää kuitenkin pieneksi, sillä mahdollisuus päästä osaksi näitä opintoja on rajattu.

Suomalaisessa koulutuskeskustelussa yleissivistys on eräänlainen hauras kupla, jonka pelätään puhkeavan heti, jos sinne tuodaan jotain oppilaitoksen ulkopuolelta. Monet näkevät liiketoimintaan liittyvän sivistyksen, digitalisaation ja yritysyhteistyön tuota kuplaa uhkaavana neulana. Suomessa voi opiskella alakoululaisesta insinööriksi ilman mitään kosketusta kaupalliseen osaamiseen tai sen ymmärrykseen.

Näistä ennakkoluuloista eivät kärsi vain nuoret vaan koko Suomi, joka on jo pitkään kompastellut taloutensa ja synkän ilmapiirinsä kanssa.

Yksi keskeinen syy taloudelliseen ahdinkoon on se, ettei Suomessa osata myydä ja viedä tuotteita tarpeeksi tehokkaasti ulkomaille. Liian usein menemme kansainvälisille markkinoille arastellen ja ilman syvällistä globaalia liikesivistystä tai kaupallista osaamista.

Koulutuksen ja työelämän tulee olla linjassa keskenään ja muodostaa siten luonteva jatkumo. Tavoitetta hankaloittaa se, että digitalisaatio on vaikeuttanut muutosten ennustamista työelämässä. Työelämään valmistavassa koulutuksessa tulisikin antaa enemmän tilaa valmiuksille, jotka pätevät todennäköisesti kaikissa mahdollisissa tulevaisuuden skenaarioissa. Tällaisia valmiuksia ovat erilaiset metataidot, kuten sosiaalisuuteen ja ajatteluun liittyvät taidot.

Se, että vain harvat ja valitut voivat opiskella globaalia liikesivistystä sekä kaupallista osaamista toisella asteella, on koulutuksellisen tasa-arvon näkökulmasta ongelmallista. Jokaisen lukiolaisen tulisi voida halutessaan osallistua kaupallisia kysymyksiä käsitteleville valinnaiskursseille.

Liiketoiminnalliset näkökulmat tulisi ottaa paremmin huomioon jopa yleisopetuksessa. Näin voisimme torjua koulutuksellista eriarvoistumista, tukea nuorten tulevaisuuden valmiuksia sekä tuoda suomalaiseen liiketoimintaan motivoituneita osaajia, joilla on taito saada tuotteita kaupaksi myös globaaleilla markkinoilla. Kuplaan mahtuisi vähän tämänkin kaltaista sivistystä.

Kari Väisänen

Kirjoittaja on Taloudellisen tiedotustoimiston (TAT) toimitusjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat