Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiakas muuttui, muna-ala ei

Kauppaketjut ovat huomanneet arvojen muutoksen ja osanneet käyttää sitä edukseen.

Pääkirjoitus
 
Minttu Mikkonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Lauantai-liitteen toimitussihteeri.

Muistatteko vielä, kun munakriisi iski Suomeen pääsiäisenä 2012? Kananmunat loppuivat kaupoista, ja ihmiset hamstrasivat munia jääkaapit täyteen.

Munien tuotantomäärä oli hetkellisesti vähentynyt, koska iso osa Suomen munatiloista oli lopettanut toimintansa.

Sinä vuonna tuli peräti 12 vuoden siirtymäajan jälkeen voimaan EU-direktiivi, joka salli munivien kanojen pitämisen ainoastaan niin sanotuissa virikehäkeissä ja erilaisissa lattiakanaloissa. Tarkoitus oli siis parantaa kanojen hyvinvointia.

Moni munatila oli jättänyt investoinnit viime tippaan, vaikka niihin sai valtiolta tukea, ja osa luopui tuotannosta kokonaan. Kaikki oli taas EU:n syytä.

Munapula muistui mieleen, kun Lidl-kauppaketju ilmoitti pari viikkoa sitten, ettei se enää vastedes myy suomalaisia virikehäkkimunia. Kuten muissakin maissa, myyntiin jää vapaan kanan munia ja luomumunia, joiden tuotannossa kanoilla on enemmän tilaa kuin virikehäkeissä.

MTK ja Siipikarjaliitto syyttivät Lidliä kaksinaamaisuudesta ja pr-tempusta. Kaikki oli tällä kertaa saksalaisten syytä.

Lidlin kannalta operaatio oli onnistunut, mutta se oli MTK:n ansiota. Tuottajajärjestön 1990-lukulaisen retoriikan rinnalla halpaketju näytti nykyaikaiselta ja vastuulliselta.

Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina sanoi HS:ssa (5.9.), että jos häkkikanaloista siirryttäisiin lattiakanaloihin, ”siirtymäaikaa tarvitaan vuosia ja euroja kymmeniä miljoonia”. Munista 64 prosenttia tulee yhä häkkikanaloista.

Toisinkin voisi olla. Siitä muistutti keskustan entinen kansanedustaja Timo Kaunisto kolumnissaan Maaseudun Tulevaisuudessa (12.9.). Hän oli Siipikarjaliiton puheenjohtaja, kun alan strategiaa mietittiin uusiksi vuosituhannen vaihteessa ja häkkikanadirektiivin paineessa.

Kauniston mukaan silloin pohdittiin mahdollisuutta, että tuottajat jättäisivät uudet virikehäkit kokonaan pois tuotannosta ja keskittyisivät muihin kehittyviin tuotantonormeihin.

Ala ei kuitenkaan ollut valmis kuin pienimpään mahdolliseen muutokseen.

Siirtymäaikaa kului vuosia ja euroja miljoonia. Nyt ollaan tilanteessa, jossa Lidl ja jo aiemmin Stockmann ovat luopuneet virikehäkkimunista epäeettisinä.

Vaikuttaa siltä, että maatalousyrittäjien edunvalvonta unohti viivytystaistelussaan yhden asian: asiakkaan. 12 vuoden siirtymäaika oli niin pitkä, että maailma ja arvot ehtivät muuttua.

Kauppaketjut ovat sen kyllä jo huomanneet ja osanneet käyttää edukseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat