Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sanomalehtiä tarvitaan maailman selittäjäksi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Keskisuomalainen puolustaa sanomalehtien merkitystä uutisvälittäjänä ja paikallisten asioiden edistäjänä.

”Sanomalehtien toiminta yhteiskunnallisten asioiden ja demokratian edistäjänä on suomalaisten mielestä entistäkin tärkeämpää. Tämän kertoo IRO Researchin syyskuussa Sanomalehtien Liiton toimeksiannosta tekemä tutkimus, jossa haastateltiin tuhatta yli 18-vuotiasta suomalaista.”

”Vastaajista peräti 82 prosenttia pitää sanomalehtien toimintaa merkityksellisenä yhteiskunnallisten asioiden ja demokratian edistämisessä. Tulos on viisi prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuotta aiemmin. Kasvu oli erityisen suurta 25–34-vuotiaiden ikäryhmässä (+12 prosenttiyksikköä) ja miehissä (+8 prosenttiyksikköä).”

”Samassa tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten näkemystä siitä, kuinka merkityksellistä sanomalehtien toiminta on paikallisesti. Suomalaisista 85 prosenttia pitää sanomalehtien toimintaa merkityksellisenä paikallisten asioiden edistäjänä.”

”Elämme niin Suomessa kuin kaikkialla maailmassa historiallisen suurten ja nopeiden yhteiskunnallisten muutosten aikaa. Monimutkaisen maailman ymmärtämisessä sanomalehtien tekemä perustyö nousee entistä suurempaan arvoon. Luotettava tieto ja asiallisesti esitetyt erilaiset näkemykset ovat sanomalehtien perinteisiä vahvuuksia. On hienoa, että myös nuoret ovat tämän entistäkin vahvemmin huomanneet.”

Lapin Kansa pelkää Lapin junaliikenteen loppuvan, jos raideliikenne avataan kilpailulle liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin suunnitelmien mukaan.

”Pohjoisen junavuorot ovat kannattavia lähinnä vain sesonkiaikoina eli jouluna, uutenavuotena, hiihto- ja pääsiäislomilla sekä juhannuksena. Muulloin junat matkaavat Lappiin pääosin osto- ja velvoiteliikenteen ansiosta.”

”Matkustajaliikenne jakaantuu markkinaehtoiseen eli pääsääntöisesti kannattavaan liikenteeseen sekä osto- ja velvoiteliikenteeseen, missä ministeriö on määrännyt VR:n hoitamaan tiettyjen reittien raideliikennettä, vaikka se olisi tappiollista. Puhtaasti markkinaehtoista liikennettä löytyy lähinnä Etelä-Suomesta.”

”Rautatiealan työntekijäliitot pelkäävät, että kilpailun laajentaminen henkilöliikenteeseen lopettaa matkustusliikenteen Itä-Suomeen ja Lappiin, koska ketään ei kiinnosta tappiollinen liikenne.”

”Jos valtio päättää avata koko maan henkilöliikenteen kilpailulle, löytyykö pohjoisen vähemmän kannattaville ja tappiollisille ratareiteille ajajia, jos ja kun VR ryhtyy pelaamaan uutta raideliikennepeliä markkinaehtoisilla säännöillä? Lapissa lähdetään siitä, että löytyy. On pakko löytyä, sillä kaukana sijaitseva, pitkien välimatkojen pohjoinen tarvitsee välttämättä jatkossakin junayhteytensä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat