Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kohtalon kolmion kolmas kärki

Berliini on tällä hetkellä Euroopan kiinnostavin työmaa. Konkreettisesti, sillä uutta rakentamista on silmänkantamattomiin. Ja kuvainnollisesti, sillä Saksa on nyt koko maanosan tulevaisuuden luomisen ytimessä.

Pääkirjoitus
 
Petri Hakkarainen
Kirjoittaja on lähetystöneuvos ja ulkoministeriön lähettämä diplomaattinen neuvonantaja Geneven turvallisuuspoliittisessa keskuksessa (GCSP).

Syyskuussa 1948 Berliinin valtiopäivätalon eteen kokoontui yli neljännesmiljoona ihmistä. Suursodan runtelemassa maisemassa läsnäolijat kuulivat pormestari Ernst Reuterin vetoavan vielä paljon laajempaan yleisöön. ”Maailman kansat, katsokaa tätä kaupunkia!” Hätähuuto oli osoitettu länsivalloille: älkää luovuttako Berliiniä pimeyden voimille.

Hetki oli historiallinen. Kolmatta kuukautta jatkunut Berliinin saarto teki kylmän sodan alusta kouriintuntuvan. Ilmasilta Tempelhofille toimi jo, mutta kaupungin läntisten sektorien tueksi oli käynnistetty myös uuden lentokentän rakennustyöt. Ensimmäinen kone ennätysajassa valmistuneelle Tegelille laskeutui vielä samana syksynä.

Tällä vuosisadalla samanlaisen väenpaljouden on poliittisella puheella saanut Berliinissä liikkeelle vain illinoislainen ensimmäisen kauden senaattori. Olin paikalla kesällä 2008, kun Barack Obama loi ennen virallista presidenttiehdokasnimitystään herätyskokousmaisen tunnelman Tiergartenin puistoa halkovalle valtaväylälle.

Kuusi vuosikymmentä Reuterin jälkeen puheen teema oli tuttu. ”Maailman kansat, katsokaa tätä kaupunkia”, julisti Obamakin. Tällä kertaa Berliinin puolesta ei tarvinnut enää vedota. Sen sijaan kaupungin menneisyys toimi rohkaisevana esimerkkinä maailmalle, osoituksena vapauden ja demokratian voimasta muurien murtajana.

Vuonna 2016 maailma näyttää kovin erilaiselta, mutta niin näyttää Berliinikin. Kaupunkina se vetää yhä voimakkaammin maailman kansoja puoleensa. Pian Obaman puheen jälkeen lentokenttäkäytöstä poistetun Tempelhofin rakennuksista improvisoitiin viime vuonna valtava pakolaisten hätämajoituskeskus. Hipsterituristien katkeamaton ilmasilta taas kulkee edelleen Tegelille, koska modernin lentokentän rakentamisesta kaupunkiin on tullut surkuhupaisa farssi.

Silti Berliini on tällä hetkellä Euroopan kiinnostavin työmaa. Konkreettisesti, sillä uutta rakentamista on silmänkantamattomiin. Ja kuvainnollisesti, sillä Saksa on nyt koko maanosan tulevaisuuden luomisen ytimessä.

Pääkaupungin siirron myötä syntyneestä ”Berliinin tasavallasta” tulee ensi syksyn liittopäivävaalien liepeillä täysi-ikäinen. Aika suurvaltapolitiikan objektina ja historiallisena muistomerkkinä on ohi. Saksasta on kasvanut Euroopan tärkein subjekti.

Saksasta on pitkään puhuttu vastentahtoisena johtajana, haluttomana hegemonina. Bonnin tasavallan aikainen taipumus tehdä politiikkaa mieluiten takarivistä, ”Euroopan nimissä”, istuu syvässä.

Historian raskas painolasti terävöittää Teräsmies-sarjakuvasta tuttua doktriinia: suuren vallan mukana tulee suuri vastuu. Ja juuri eurooppalaisen rauhanprojektin kohdalla Saksa toden totta tietää olevansa paljon vartijana.

Työmatka entiseen kotikaupunkiin tässä kuussa vahvisti etäämpää syntynyttä vaikutelmaa. Berliinin ilmassa on jotain uutta. Vallasta juopuneita ei olla nytkään, mutta johtoasema ei enää taida olla aivan yhtä vastenmielinen kuin vielä hiljattain. Eurokriisin ja pakolaiskriisin kokemuksista on otettu opiksi.

Mahdollisen rajoja koetellaan kaiken aikaa: miten paljon johtajuutta eurooppalaiset kumppanit Saksalta itse vaativat ja miten paljon tilaa ne ovat sille valmiita antamaan.

Olipa välittäjä kuinka vilpitön tahansa, Euroopan johtaminen keskeltä on nykyisin toisenlaista kuin Bismarckin aikaan. Monimutkaisen suhdeverkoston ytimessä Saksa hakee liittolaisia joustavasti, asiayhteydestä riippuen. Samanmielisyys yhdessä kysymyksessä ei takaa sitä toisessa.

Jos Yhdysvaltain mielenkiinto Eurooppaa kohtaan tulevaisuudessa vähenee, Berliinin painoarvo vain kasvaa. Jos valtaa siirtyy EU:ssa instituutioilta pääkaupungeille, sitä kertyy eniten Spree-joen varteen.

Suomen turvallisuuden perinteiselle ”kohtalon kolmiolle” voi joka tapauksessa povata pitkää ikää. Moskovan ja Tukholman toimia seurataan meillä syystäkin suurennuslasilla jo nyt, mutta kolmion kolmatta kärkeä ei parane unohtaa.

Vahvoja ja heikkoja Berliinistä tulevia signaaleja on osattava lukea, koskevatpa ne avauksia Euroopan ulkopuolelle, EU:n sisäistä kehitystä tai maan sisäpolitiikan muutosta. Nyky-Saksan voimaa ei alleviivata pitämällä karismaattisia puheita satatuhatpäisille yleisöille. Mutta jos vastaanottimet ovat auki, vihjeitä tulevasta riittää.

Katsokaa tätä kaupunkia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat