Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksa menetti Keisarinsa, mutta ”kadehdittavimpia ne kansat, jotka eivät sankareita kaipaa”

Viime viikot Franz Beckenbauer on ollut Saksan johtavia puheenaiheita. Hän on pudonnut korkealta ja kovaa, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski.

Pääkirjoitus
 
Heikki Aittokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja, joka on virkavapaalla kirjoittamassa kirjaa.

Kesällä 2006 Franz Beckenbauer oli korkealla.

”Jolla vain on varaa ihailla maatamme helikopterista, huomaa nopeasti: me elämme paratiisissa. Saksa on ihanan kaunis maa.”

Wunderschön. Oli kesä 2006, ja Saksa eli unelmaa. Liittotasavalta oli saanut jalkapallon MM-kisat kamaralleen, keisari Franzin ansiosta.

Beckenbauer suhaili helikopterillaan. Frankfurt, Berliini, München, Leipzig. Hän ehti melkein joka otteluun. Helikopterin maksoi lentoyhtiö Emirates.

Tunnelma Saksassa oli mahtava, urheilujuhlaa sanan parhaassa merkityksessä. Party-Patriotismus, niin kuin saksalaiset sanoivat. Biletysisänmaallisuutta.

En muista kenenkään kiinnittäneen huomiota siihen, kuinka ylimielinen Beckenbauerin toteamus oikeastaan oli.

Nyt Beckenbauer on pudonnut korkealta ja kovaa. Viime viikot hän on ollut Saksan johtavia puheenaiheita.

Beckenbauer oli valehdellut, että hän uurasti MM-kisojen eteen hyvää hyvyyttään, vapaaehtoistyönä. Syyskuun puolivälissä kävi ilmi, että hän laskutti 5,5 miljoonaa euroa. Rahat tulivat sponsorilta, vedonlyöntifirma Oddsetilta.

Tarinassa on tietysti kyse ahneudesta.

Mutta kyse on vielä enemmästä. Jalkapallo on Saksassa elämää suurempi asia, ja Beckenbauerissa henkilöityy sodanjälkeisen Saksan koko menestystarina.

Pikku Franzl syntyi Baijerissa kolme kuukautta natsi-Saksan antautumisen jälkeen, syyskuussa 1945.

Postivirkailijan poika taituroi tiensä 1960- ja 70-lukujen futisidoliksi, Saksan, Euroopan ja ehkä maailman parhaaksi. Miljoonat futisjunnut palvoivat Keisaria.

Virtuoosi saavutti melkein kaiken. EM-kultaa vuonna 1972 ja MM-kultaa vuonna 1974, noin alkajaisiksi. Saksojen yhdistymisvuonna 1990 Keisari voitti vielä MM-kultaa maajoukkuevalmentajana.

Die Zeit -lehti totesi, että Saksassa kansallismielisyyden tilalla on ollut tuoteylpeys. Koska natsimenneisyys on hirveä, itsetuntoa haetaan vientimenestyksistä: Mercedes, BMW ja niin edelleen. Jos joukkoon laskee jalkapallon, saa jo käsityksen, mikä Keisarin merkitys on. Tai siis oli.

”Franz Beckenbauer valoi saksalaisiin uskon, että maailmanhistorian ratkaisee tosiasiassa jalkapallo”, kärjisti Die Zeit viime viikolla. ”Mitä kansasta nyt tulee, kun sillä ei ole Keisaria?”

Tekee mieli lohduttaa saksalaisia. Näytelmäkirjailija Bertolt Brechtiltä varastaen: Kadehdittavimpia ne kansat, jotka eivät sankareita kaipaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat