Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puola peruuttaa pois EU:n perusarvoista

Puolan hallitseva vanhoillispopulistinen puolue ja kirkko haluavat kiristää ennestään kireää aborttisäädäntöä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopassa keskustelu uskonnon vaikutuksesta maallisiin asioihin on viime vuosina keskittynyt siihen, leviääkö islamin vaikutus Eurooppaan pakolaisten mukana. Puhutaan myös siitä, miten islamististen ääriliikkeiden toiminta länsimaissa estetään.

Väittely on esimerkiksi Ranskassa nyt voimakasta: presidentin- ja parlamenttivaalit ovat ensi vuonna. Muutamilla ehdokkailla on kova tarve profiloitua maahanmuuton arvostelijoina ja ranskalaisten arvojen puolustajina.

Ranskan maltillista oikeistoa edustava Nicolas Sarkozy on tuominnut musliminaisten burkini-uimapukujen käytön. Pari viikkoa sitten hän opasti maahan muuttavia: kansalaisuuden saamisen jälkeen heidän tulee ajatella, että heidän ”esi-isänsä olivat gallialaisia”.

Mutta on Euroopassa ihan kotikutoisiakin uskonnollisia fundamentalistisia liikahduksia – uskonnon aktiivista pyrkyä maallisten asioiden säätelyyn. Esimerkiksi kelpaa Puola.

Puolan parlamentti alkoi viime viikon lopulla pohtia, pitäisikö aborttilainsäädäntöä muuttaa kansalaisaloitteen ehdottamalla tavalla. Jos parlamentti asettuu aloitteen kannalle, maan ennestäänkin tiukat lait kiristyvät. Puolan lainsäädäntö asettuisi samaan sarjaan Maltan ja Vatikaanin kanssa.

Aloitteen mukaan raskauden keskeyttäminen olisi sallittu vain, jos raskaus uhkaisi äidin henkeä. Käytännössä mikään muu syy ei kelpaisi. Jos muun syyn vuoksi kuitenkin abortin tekisi, äiti syyllistyisi rikokseen, josta voisi antaa vankeustuomion.

Nykyisen lain mukaan raskaus on mahdollista keskeyttää, jos se on alkanut raiskauksesta tai sikiö on epämuodostunut.

Lain mesenaattina on Puolan katolinen kirkko, ja taustatukea antaa vallassa oleva populistinen ja arvokonservatiivinen Laki ja oikeus -puolue. Pääministeri Beata Szydło kannattaa aloitetta. Valtapuoleen hallitsema parlamentti haluaa rajoittaa myös koeputkihedelmöityksiä.

Aborttialoite ja sen saama tuki ovat lisätodisteita siitä, että Puola kääntää johdonmukaisesti selkänsä niille ihmisten itsemääräämisoikeutta kannattaville arvoille, joita EU-maiden odotetaan edistävän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat