Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos valtio ei käytä ohjausvaltaansa, korkeakoulut eivät jää odottelemaan

Korkeakoulujen hajautetussa kehittämisessä luovuus vie usein tilaa johdonmukaisuudelta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Mikko Stig / Lehtikuva
Yliopistojen on toivottu päättävän entistä vapaammin omista asioistaan. Helsingissä autonomialla on vahvat perinteet. Nyt osa maakuntien yliopistoista on aktiivisesti uudistamassa myös ammattikorkeakouluja.
Yliopistojen on toivottu päättävän entistä vapaammin omista asioistaan. Helsingissä autonomialla on vahvat perinteet. Nyt osa maakuntien yliopistoista on aktiivisesti uudistamassa myös ammattikorkeakouluja. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Suomalaiset korkeakoulut eli yliopistot ja ammattikorkeakoulut elävät nyt tiukkoja aikoja, kun ne joutuvat sopeutumaan muuttuneeseen rahoitukseen. Samalla ne pohtivat tulevaisuuttaan ja uudistumistaan seuraavaa budjettivuotta pitemmälle.

Pohdinnoille ovat antaneet lisäpontta muutokset ammattikorkeakoulujen omistuksessa. Valtion tahdosta ammattikorkeakoulut ovat nykyisin osakeyhtiöitä. Muodollisesti juridisella muutoksella on rohkaistu pohtimaan myös omistusrakenteen uudistamista.

Näin on myös käynyt. Varsinkin siellä, missä samalla paikkakunnalla on yliopisto ja ammattikorkeakoulu, on alettu hyödyntää osakeyhtiömuodon sallimia järjestelyjä. Esimerkiksi Lappeenrannassa kaupunginhallitus päätti siirtää Saimaan ammattikorkeakoulun osakkeet vastikkeetta Lappeenrannan tekniselle yliopistolle. Opetusalan ammattijärjestö OAJ näkee tilanteessa ongelmia (HS 23.9.).

OAJ:n mielestä kyse ei ole enää tasaveroisten osapuolten yhteistyöstä vaan siitä, että yliopistot ovat isäntiä. Ammattikorkeakouluille on varattu rengin paikka, ja niiden asema heikkenee, kun isäntä käyttää valtaansa.

OAJ moittii sitä, että korkeakoululaitosta muokataan uusiksi hajautetusti ilman valtiollista ohjausta. Siinä sivussa OAJ:n mukaan rapautuu virallisesti yhä voimassa oleva sitoutuminen duaalimalliin, tutkimuspainotteisten yliopistojen ja käytäntöpainotteisten ammattikorkeakoulujen erillisiin koulutuspolkuihin.

Suomessa tehtiin viime vuosikymmenen vaihteessa suuri yliopistouudistus. Ulkoisesti sen näkyvin osa oli yliopistojen yhdistäminen, mutta seinien sisällä tarkoitus oli lisätä yliopistojen autonomiaa. Valtion byrokratiasta vapaina yliopistot pystyisivät keskittymään vahvuuksiinsa.

Valtio katsoo helposti korkeakoululaitosta vain budjettikamreerin silmälasien läpi miettimättä kokonaisuutta. Silloin maakuntien yliopistot täyttävät tyhjän tilan ja löytävät ammattikorkeakoulut omistavien kuntien kanssa melko nopeasti yhteisen linjan alueellisesta korkeakoulupolitiikasta.

Alueellisia päättäjiä on rohkaistu rakentamaan omia korkeakoulumallejaan. Se onkin loogista, jos haluaa leikkauspaineiden keskellä turvata tutkimuksen ja koulutuksen omalla alueellaan.

Hajautetussa kehittämisessä luovuus vie usein tilaa johdonmukaisuudelta. Vaikka ammattikorkeakoulut säilyisivät nimellisesti koko maassa, niiden tarjoama koulutus voi vastedes vaihdella paljon sen mukaan, onko kyse yliopistopaikkakunnalla vai jossain muualla annettavasta opetuksesta. On jäänyt epäselväksi, onko se myös tavoite.

Keskeinen kysymys on valtion rooli. Jos ministerit uskovat, että valtion keskitetysti ohjaama korkeakoululaitoksen uudistus tuottaa paremman tuloksen kuin hajautettu kehittäminen, asiassa täytyisi olla aloitteellinen.

Hallituksen pitäisi silloin kertoa, mihin suuntaan se haluaa kokonaisuuden kehittyvän. Jos duaalimalli on vastedeskin perusteltu, tarvitaan toimenpiteitä sen ylläpitämiseksi. Mikäli kyse oli vain ammattikorkeakoulujen synnytysvaiheeseen liittyvästä väliaikaisjärjestelystä, pitäisi katse suunnata jo eteenpäin.

Koska keskustelu pakostakin käsittelee myös työnjakoa korkeakoulupaikkakuntien välillä, vaalivuosien lähestyessä aihe ei ole hallitukselle helppo.

Koulutus ja varsinkin korkeakoulutus herättää paljon intohimoja ja odotuksia eri puolilla Suomea. Jos valtio ei käytä omaa valtaansa uudistusten ohjaamisessa, se luovuttaa vallan muille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat