Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyberosaamisesta tulee entistä tärkeämpää

Nato nosti heinäkuisessa huippukokouksessaan kyberympäristön yhdeksi sodan­käynnin ulottuvuudeksi maan, meren ja ilmatilan rinnalle.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kesällä julkaistussa Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa todetaan, että kybertoimintaympäristön kysymyksistä on tullut yhä keskeisempi osa ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa. Huomio on tärkeä – kyberturvallisuusasiat ovat nousseet asialistalle myös kansainvälisen politiikan huipulla.

Yhteiskunta ja yrityselämä ovat yhä vahvemmin riippuvaisia digitaalisen ympäristön toimivuudesta. Samalla valtioiden kyky vaikuttaa tähän ympäristöön vahvistuu. Vaaditaan siis yhä parempaa kyberasioiden ymmärrystä, yhteistyön vahvistamista ja uudenlaisia varautumistoimenpiteitä.

Kyberturvallisuus on erottamaton osa turvallisuutta. Nykyisessä turvallisuusympäristössä korostuvat muutosnopeus, ennalta-arvaamattomuus sekä digitaalisen ja fyysisen toimintaympäristön kietoutuminen toisiinsa entistä tiiviimmin.

Sotilaallinen konflikti kahden teknologisesti kyvykkään osapuolen välillä ei rajoitu maa-, ilma- ja merisodankäyntiin, vaan vaikuttaminen digitaalisessa ympäristössä on jo nyt erottamaton osa sodankäyntiä. Kyberympäristö myös yhdistää eri taistelukenttiä toisiinsa. Sodan ja rauhan perinteiset rajalinjat hämärtyvät.

Hybridisodankäyntiin kyberoperaatiot sopivat hyvin. Tekijää on yleensä vaikea osoittaa, poliittiset riskit ovat operaatioiden aikana pieniä ja digitaalinen ympäristö tarjoaa ”pienille vihreille biteille” uudenlaisia vaikutusmahdollisuuksia.

Kybervaikuttaminen on siirtymässä aiempaa kehittyneempään vaiheeseen. Todennäköisintä on, että kyberympäristöä hyödynnetään ensisijaisesti suotuisten toimintaolosuhteiden luomisessa muulle toiminnalle ja osana kokonaisvoimankäyttöä – ei niinkään ratkaisuun pyrkivänä itsenäisenä toimintana.

Hybridisodankäynnissä kybertoimintaa on käytetty usein vakoiluun. Teknologian kehityksen seurauksena informaatio-operaatioita voidaan kuitenkin toteuttaa uudella ja taistelulinjoja hämärtävällä tavalla.

Viime jouluna todistimme menestyksekästä kyberhyökkäystä sähköverkkoon Ukrainassa. Hyökkäyksen seurauksena yli 200 000 ihmistä jäi ilman sähköä. Tapauksen soisi muistuttavan meitä siitä, miten haavoittuvia teollisuuden ohjausjärjestelmät voivat olla.

Yhdysvalloissa käynnissä olevien presidentinvaalikampanjoiden aikana tapahtuneet tietomurrot ja -vuodot taas ovat esimerkki uudenlaisista vaikuttamispyrkimyksistä.

Samalla kun hyödynnämme teknologista kehitystä, meidän on kiinnitettävä enemmän huomiota kyberturvallisuuteen ja -puolustukseen. Syyskuussa 2014 Walesissa pidetyssä Nato-huippukokouksessa sovittiin kahdesta tärkeästä kyberympäristöön liittyvästä asiasta: kansainvälistä oikeutta sovelletaan myös kyberympäristössä, ja kyberhyökkäykset yhtä Nato-maata kohtaan tulkitaan hyökkäyksiksi koko liittoumaa vastaan, mikä voi johtaa yhteiseen puolustukseen Nato-sopimuksen viidennen artiklan mukaisesti.

Tämän vuoden heinäkuussa järjestetyssä Varsovan huippukokouksessa Nato otti tärkeän askeleen tunnustamalla kyberympäristön sodankäynnin ulottuvuudeksi maan, meren ja ilmatilan rinnalle. Se, mitä tämä käytännössä tarkoittaa, on vielä Natossa pohdinnan alla.

On hyvä muistaa, ettei Natolla ole esimerkiksi yhtään omaa panssarivaunua, vaan liittoutuneet valtiot omistavat panssarivaunut. Liittoutumisen luoma kehys kuitenkin mahdollistaa valtioiden asevoimien yhteistoiminnan, mikä on välttämätöntä kyberpuolustusta kehitettäessä. Varsovan huippukokouksen päätökset olivat vasta pitkän prosessin ensiaskeleet.

Ukrainan kokemukset osoittavat, että kyberuhkiin varautumisessa yhdistyvät muun muassa uhkien mahdollisimman varhainen havaitseminen, torjuntatyön jatkuva ajanmukaistaminen, lainsäädännön kehittäminen, osaavien ihmisten koulutus, johtamissuhteiden selkeys päätöksenteon ja omien toimien perustana sekä yhteistyömuodot kansainvälisten kumppaneiden kanssa.

Naton, EU:n ja niihin kuuluvien maiden on otettava kyberturvallisuus vakavasti. Kyberympäristön kasvavaa merkitystä ja yhteistoiminnan välttämättömyyttä ei voi väheksyä, oli näkemyksemme Natosta tai EU:sta millainen tahansa.

Jarno Limnéll ja Sven Sakkov

Limnéll on kyberturvallisuuden professori Aalto-yliopistossa ja Sakkov Naton kyberpuolustuksen osaamiskeskuksen johtaja Tallinnassa Virossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat