Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puoli vuosisataa sitten lehtitekstiin ilmestyi sana, jonka vaikutuksia moni yhä pelkää

Ihmiset kaipaavat turvallisuutta. Sen ei tarvitse olla menneeseen takertumista.

Pääkirjoitus
 
matti kalliokoski
Matti Kalliokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Helsingin Sanomien ulkomaantoimituksessa 1960-luvun puolivälin alla työskennellyt toimittaja Jorma Toivari sai eräänä päivänä hankalan tehtävän. Hänen piti kääntää vaikeita käsitteitä vilissyt englanninkielinen teksti ymmärrettäväksi suomeksi.

Varsinkin yksi sana tuotti vaikeuksia. Apua ei löytynyt tavallisesta sanakirjasta eikä tekniikan sanakirjasta. Kollega ei keksinyt sopivaa käännöstä, eikä sitä tiennyt osaston esimieskään. Tämä osasi kuitenkin antaa hyvän neuvon: kannattaa soittaa Teknilliseen korkeakouluun.

Sieltä löytyi lopulta ammattilainen, joka tiesi vastauksen: englannin kielen sana ”computer” kannattaa kääntää tietokoneeksi.

Suomalaisten lehdenlukijoiden opetellessa käyttämään sanaa ”tietokone” oman aikansa robotit eli moottorisahat ja traktorit yleistyivät metsätöissä ja hävittivät valtavan määrän pienviljelijöiden talvikauden työpaikkoja.

Muutos myllersi suomalaista yhteiskuntaa ja voimisti muuttoliikettä maalta kaupunkeihin ja Ruotsiin, mutta samalla se nosti tuottavuutta ja elintasoa. Yksittäisten ihmisten elämää rajusti muuttaneet vuodet voi jälkeenpäin kuvata menestystarinaksi. Suomalaisilla oli seuraavalla vuosikymmenellä varaa peruskouluun ja terveyskeskukseen.

Monitoimikoneet ovat syrjäyttäneet moottorisahat metsätöissä. Nyt tietokoneet ja robotit muuttavat elämää kaupungeissa. Moni on huolissaan työpaikkansa tulevaisuudesta.

Pelko massatyöttömyydestä on kuitenkin liioiteltu, sanoo tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen tuoreessa Eva-raportissa Robotit töihin. Työtehtäviä katoaa, mutta samalla syntyy uusia tarpeita ja uutta työtä ihmisten taidoille. Kun tuottavuus paranee, nousee myös yleinen elintaso. On sitten toinen kysymys, miten tulot jakautuvat.

Jälkeenpäin tämäkin murrosvaihe voidaan ehkä kuvata myönteisesti, mutta etukäteen epävarmuus hallitsee kuvaa.

Ihmiset kaipaavat turvallisuutta. Sen ei tarvitse olla menneeseen takertumista. Monen oloa helpottaisi tunne siitä, että empatia ohjaisi yhteiskuntaa voimakkaammin kuin itsekkyys.

Onneksi robotisaatio- ja digitalisaatioraportit alkavat sisältää pohdintaa, miten esimerkiksi työelämä, sosiaaliturva ja ihmisen omat taidot voisivat uudistua ja auttaa jokaista tavoittelemaan hyvää elämää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat