Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väittelyn jälkeen USA:n presidenttikampanja kiihtyy ja kovenee

Clinton horjutti Trumpia presidenttiehdokkaiden ensimmäisessä tv-väittelyssä, mutta kamppailu jatkuu tasaisena monessa osavaltiossa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
MIKE SEGAR REUTERS
Hillary Clinton ja Donald Trump kättelivät tv-väittelynsä päätteeksi kameroiden edessä.
Hillary Clinton ja Donald Trump kättelivät tv-väittelynsä päätteeksi kameroiden edessä. Kuva: MIKE SEGAR REUTERS

Suomalaisyleisölle voi olla hämmentävää, kun Donald Trump kehuu tv-väittelyssä temperamenttiaan ja arvostelukykyään. Suomalaiset eivät kuitenkaan äänestä Yhdysvalojen presidentinvaaleissa.

Trump esitti omakehunsa presidenttiehdokkaiden ensimmäisessä väittelytilaisuudessa, joka välitettiin kautta maailman suorana lähetyksenä tiistaina aamuyöstä Suomen aikaa. Trump halusi vakuuttaa, että hän kestää presidenttinä paineet paremmin kuin hänen vastaehdokkaansa Hillary Clinton.

Väite saattoi vakuuttaa ne äänestäjät, jotka entuudestaan kannattivat republikaanien ehdokkaana olevaa Trumpia. Epävarmat äänestäjät eivät kuitenkaan välttämättä pitäneet siitä, että Trump kehui kahteen otteeseen liittovaltion verotuksen välttämistä ja piti hyötymistään Yhdysvaltain asuntokriisistä viime vuosikymmenellä hyvänä liiketoimintana.

Kyselyjen mukaan enemmistö yhdysvaltalaisista katsojista piti demokraattien ehdokasta Hillary Clintonia väittelyn selvänä voittajana. Tahmean alun jälkeen Clinton kyseenalaisti Trumpin liiketoiminnan ja linjaukset muun muassa rotu- ja tasa-arvokysymyksissä.

Väittelyssä ei kuitenkaan edes yritetty jakaa tyrmäysiskuja. Niitä ehkä kokeillaan kahdessa jäljellä olevassa kohtaamisessa ennen marraskuun alun vaalipäivää. Clinton saattoi pysäyttää etumatkansa kutistumisen, joka on jatkunut kyselyissä elokuun loppupuolelta lähtien. Trumpin asema ei romahtanut.

Näyttää edelleen todennäköiseltä, että vaalipäivänä vaa’ankieliosavaltioita on useita. Se lisää epävarmuutta tuloksen ennustamisessa loppuun asti. Aiemmin lopputuloksen osavaltion tarkkuudella ennustaneet analyytikot eivät tällä kertaa edes pyri samaan.

Useimmissa presidentinvaaleissa kampanjointi on lopulta keskittynyt yhteen tai kahteen osavaltioon, joista valittujen valitsijamiesten määrä ratkaisee vaalivoiton. Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ei äänestetä suoraan presidenttiä, vaan osavaltioittain jaettuja valitsijamiehiä.

Voittoon tarvitaan 270 valitsijaa. Clinton oli ennen väittelyä kyselyissä selvästi lähempänä tavoitetta kuin Trump.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat