Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki kasvaa silmissä – Keille tätä kaikkea tänne Euroopan perukoille oikein rakennetaan?

Ennusteiden mukaan Helsingin asukasluku saattaa rikkoa 700 000 kaupunkilaisen rajan vuosikymmenessä.

Pääkirjoitus
 
Petteri Tuohinen
Petteri Tuohinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen toimittaja.

Työpaikkani ikkunasta voi laskea lähes kymmenkunta nostokurkea rakentamassa Helsinkiä. Aiemmin olin tottunut vastaavaan näkyyn asuessani Pekingissä. Helsinki kasvaa silmissä.

Silmämääräistä havaintoa tukevat myös faktat. Rakennusalan työnantajajärjestö on korottanut kasvuennustettaan rutkasti. Helsingissä kulkeva ei voi välttyä suurtyömailta.

Pasilaan suunnitellaan kauppakeskusta, asuinaluetta ja tornitaloja. Länsimetro lisää ihmisten liikkuvuutta, ja Kalasatamaan rakennetaan kauppakeskusta sekä tornitaloja. Keskustakirjasto nousee Töölönlahdelle. Muitakin mittavia rakennushankkeita on eri puolilla kaupunkia.

Nostokurkia väistellessä jää kuitenkin askarruttamaan, onko tälle kaikelle betoninvalulle kysyntää ja tarvetta. Rakennustyömaiden mahtipontisuus tuntuu liioitellulta maailmanmittakaavassa näinkin pieneen kaupunkiin. Keille tätä kaikkea tänne Euroopan perukoille oikein rakennetaan?

Katuhavaintojen mukaan Helsinki on täynnä kuhinaa.

Kampin ostoskeskuksen alakerrassa ihmisiä joutuu väistelemään, asuntojen neliöhinnat vain nousevat ja ulkomaalaisetkin näkyvät pitävän Helsingistä. Esimerkiksi syyspäivän kävelyllä Seurasaaressa ei juuri tapaa muita kuin kaupungissa asuvia ulkomaalaisia. Helsingillä on vetovoimaa.

Jälleen faktat tukevat havaintoja.

Kaupungin väkiluvun odotetaan kasvavan lähivuosina 7 000 asukkaalla vuosittain. Suomen mittakaavassa määrä on suuri. Helsingin vuosittainen väestönkasvu vastaa sitä, että kaikki Suonenjoen asukkaat muuttaisivat pääkaupunkiin – joka vuosi. Kaupungistumisen loppupäätä ei ole Suomessa vielä nähtykään.

Väestönkasvu on nopeinta sitten 1960-luvun alun. Ennusteiden mukaan Helsingin asukasluku voi rikkoa 700 000 kaupunkilaisen rajan vuosikymmenessä. Kaupunkiin muuttaa erityisesti nuoria aikuisia sekä ulkomaalaisia.

Jos kaikki uudet tulijat pantaisiin jonoon puolen metrin välein, ulottuisi ihmispötkö Helsingin päärautatieasemalta reilusti Pasilan aseman pohjoispuolelle. Vastaavasti uudet tulijat täyttäisivät kaikki istumapaikat 31:ssä neljän vaunun metrossa.

Helsingin seudun liikenne HSL on yrittänyt varautua kehitykseen. Kuljetuskapasiteettia lisätään tarvittaessa.

Toivoa siis on, että kaupungissa entuudestaan asuvat mahtuvat vastedeskin busseihin, metroihin ja raitiovaunuihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat