Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olemme (melkein) kaikki maahanmuuttajia – vain pelkurit piiloutuvat muurien taakse

Amerikkalaisista noin joka kahdeksas on syntynyt muualla kuin Yhdysvalloissa. Suomessa se tarkoittaisi 700 000:ta ihmistä.

Pääkirjoitus
 
Saska Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.

Useimpien suomalaisten juuret ulottuvat niin kauas menneisyyteen, ettei toista päätä näy.

Sen sijaan valtaosa amerikkalaisista muistelee vielä haikeasti esi-isiensä ”vanhaa maata”. Esimerkiksi muurin rakentaja Donald Trump on toisen polven maahanmuuttaja, skottiäidin poika.

Sinisilmäisten maassa kasvaneelle Washington tarjoaa joka päivä uusia oivalluksia. Otetaan englannin kieli. Aluksi tarkkailin aksenttiani, mutta sitten huomasin, että täällä jokainen puhuu ylpeästi omalla tavallaan.

Tärkeää ei ole, poikkeaako normista vaan tuleeko ymmärretyksi.

Joskus löydän itseni yllättävistä ryhmistä. Omassa naapurustossamme olemme eurooppalaisia: outoja mutta sopivasti jännittäviä ihmisiä.

Poikamme pelaavat kuitenkin jalkapalloa Väli-Amerikasta saapuneiden maahanmuuttajien joukkueessa. He olivat pitkään joukkueen ainoat ei-latinot, joten valmentaja jakeli ohjeitaan espanjaksi.

Nyt tilanne on parantunut, kun joukkueeseen tuli poika Etiopiasta ja kolmoset Senegalista. Me ei-latinot tunnemme vahvaa yhteenkuuluvuutta.

Washingtonin seudulla asuu paljon afrikkalaisia. Varsinkin etiopialainen yhteisö on vahva. Uberissa ja taksissa olenkin päätynyt monta kertaa vertailemaan Addis Abebaa ja Helsinkiä.

Kerron siitä, kuinka käyn kesäisin Helsingissä. Kuski muistelee omia lomiaan Addis Abebassa. Vertailemme lentoaikoja ja lomanviettoa. Puhun järvistä, kuski vuorista. Huokaamme, miten kiirettä kotona aina pitää, kun täytyy ehtiä tavata kaikki sukulaiset ja ystävät.

Etiopialaiset ovat uljas ja kaunis kansa, jolla on rikas kulttuuri ja lievästi sanottuna pitkä historia.

Ihmislajin vanhimmat fossiilit ovat löytyneet Etiopiasta, joten etiopialaiset taitavat olla maailman ainoa kansa, jonka esi-isät eivät ole tulleet toisesta maasta vaan puusta. Kristinuskokin ehti maahan jo 300-luvulla

Suomessa olen tottunut puheisiin ensimmäisestä ja kolmannesta maailmasta. Täällä Washingtonissa on kuitenkin vain yksi maailma. Ihmisen arvoa ei mitata sillä, missä hän on syntynyt vaan sillä, mitä hän osaa tai omistaa.

Afrikkalaiset osaavat paljon, sillä 41 prosentilla Yhdysvaltoihin tulleista on korkeakoulututkinto. Uber-työllä maksetaan usein opintoja.

Maahanmuuttajien rinnalla en tunne ylemmyyttä vaan nöyryyttä. Olen suomen kieleen kiinnittynyt journalisti. Jos itse joutuisin pakenemaan sotaa, mitä taitoja minulla muka olisi? Uberia voisin ajaa.

Viime viikolla julkaistiin Yhdysvaltain kansallisen tiedeakatemian suurselvitys siirtolaisuuden pitkän aikavälin hyödyistä ja haitoista.

Haitat ovat osuneet joihinkin alueisiin tai ihmisryhmiin, mutta hyödyt koituneet kaikille. Siksi haitoista pidetään usein enemmän melua, vaikka hyödyt ovat tutkimuksen mukaan haittoja suurempia.

”Maahanmuutto kasvattaa taloutta, mikä parantaa lievästi kantaväestön asemaa, mutta maahanmuuton suurimmat hyötyjät ovat maahanmuuttajat itse, koska he pääsevät nauttimaan mahdollisuuksista, joita heidän lähtömaassaan ei ollut.”

Talouskasvun lisäksi maahanmuutto ruokkii tutkimuksen mukaan innovaatioita, yrittämistä ja teknologista kehitystä.

”Yhdysvaltain pitkän tähtäimen taloudelliset näkymät olisivat selvästi synkemmät ilman korkeasti koulutettujen siirtolaisten panosta”, tutkimusraportti tiivistää.

Amerikkalaisista noin joka kahdeksas on syntynyt muualla kuin Yhdysvalloissa. Suomessa se tarkoittaisi 700 000:ta ihmistä.

Suomessa kohistaan nyt pakolaisista, vaikka pitäisi puhua siirtolaisista. Eurooppa harmaantuu ja rapistuu, tarvitsemme lisää käsiä ja aivoja.

Jos haluamme pärjätä, Washington on Suomen tulevaisuus. Ei ehkä huominen, mutta ylihuominen.

Mutta miten me suomalaiset selviämme, kun kilpailu kovenee? Ihan hyvin. Suomalaisilla on melkeinpä paremmat lähtökohdat kuin kenelläkään muulla maailmassa.

Suomalaisnuorilla on hyvät neuvolat, päiväkodit ja koulut. Suomalaiset ovat terveitä ja hyvähampaisia. Englantia osataan erinomaisesti. Verkkomaailma on hallussa. Valtio kustantaa jokaiselle ammatin.

Suomalaisille on pakattu tulevaisuutta varten niin hyvät eväät, että niillä pitää pärjätä. Muurien taakse piiloutuvat vain häviäjät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat