Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iso keskustelu työllisyydestä on kaikilla vielä edessä

Työllisyystyöryhmän työ ei kariutunut vielä, mutta tilanne ei näytä hyvältä. Odotuksetkaan eivät olleet korkealla.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ei ole yllätys, että hallituksen asettaman työllisyystyöryhmän työ kompuroi.

Keskiviikon hyvä uutinen oli, että palkansaajajärjestöt eivät vielä jättäneet ryhmää. Odotettu uutinen oli, että työ ei valmistu määräaikaan eli perjantaihin mennessä. Huono uutinen oli, että todennäköisesti järjestöt toteavat ensi viikolla, että yksimielisyyttä ei synny.

Kolmikanta-Suomen historiassa tällaiset vaiheet eivät ole poikkeuksellisia. Tämänkertaisen työryhmän tehtävänä oli miettiä, miten ansiosidonnainen työttömyysturva kannustaisi paremmin ottamaan töitä vastaan, miten työttömyysturvaa voisi käyttää palkan osana ja starttirahana ja millä keinoilla vaikeasti työllistyvät, varsinkin nuoret, saataisiin töihin.

Koska työnhakuun kannustaminen käytännössä tarkoittaisi enemmän kepin kuin porkkanan käyttöä, työntekijäpuolen on vaikea hyväksyä keskusteluissa esitettyjä malleja.

Ryhmän tavoite on kuitenkin varsin maltillinen. Sen pitäisi löytää keinot 8 000 ihmisen työllistymiseen. Määrä on vain pieni osa kaikista työttömistä.

Jos ja todennäköisesti kun työryhmän pysyvä erimielisyys todetaan ensi viikolla, hallituksen pitää ratkaista, lähteekö se viemään muutoksia eteenpäin ilman kolmikannan tukea. Ratkaisu ei ole helppo, koska hallitus on kuluttanut runsaasti poliittista pääomaansa.

Vaikka päätökset vaikuttavat monen ihmisen elämään, ne ovat kuitenkin vain sivujuonne työllisyyden parantamisessa. Varsinainen iso keskustelu suomalaisen yhteiskunnan uudistamisesta paremmin työpaikkoja synnyttävään suuntaan on lykätty jälleen muutamalla vuodella eteenpäin.

Kilpailukykysopimuksen tarkoitus oli antaa pika-apua vientiyrityksille, jotta aikaa jäisi työelämän suurten uudistusten tekemiseen. Lopulta kilpailukykysopimuksen synty edellytti, että suuri osa uudistuksista jätetään odottamaan tulevia vuosia.

Työmarkkinat eivät toimi hyvin, eikä sosiaaliturva tue muutosta. Lasku lankeaa niille, jotka eivät pääse kiinni työn syrjään. Halua uudistuksiin ehkä olisi, mutta ei missään kuitenkaan riittävästi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat