Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuokra-asuntoja tarvitaan ripeästi

Pääkaupunkiseudun asuntotuotanto on kääntynyt selvään nousuun. Omistusasuntojen rinnalle tarvitaan kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Juhani Niiranen
Helsingin kaupungin vuokra-asunto Kalasatamassa valmistui vuonna 2012.
Helsingin kaupungin vuokra-asunto Kalasatamassa valmistui vuonna 2012. Kuva: Juhani Niiranen

Pääkaupunkiseudun asuntotuotanto on viimein kääntynyt nousuun: rakennuslupien määrä on kasvanut, ja uusia kohteita aloitetaan aiempaa enemmän. Helsingin seudun kauppakamarin mukaan tämä ennakoi valmistuvien asuntojen määrän nousua ennätyslukemiin ensi ja seuraavana vuonna.

Toivottavasti rakentamisen vilkastuminen lisää myös kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tuotantoa, sillä niistä on huutava pula. Hinnat karkaavat käsistä, eivätkä tavallisen palkansaajan tulot enää riitä kattamaan korkeita asumiskustannuksia. Liian moni joutuu turvautumaan asumistukeen. Sitä saa jo 60 prosenttia vuokralla asuvista suomalaisista.

Viime vuosina vuokra-asuntoja on rakennettu paljon vähemmän kuin kunnat ovat sopineet. Asuntojen vähyys on ollut omiaan kasvattamaan vuokria.

Asunnoille tarvitaan tontteja. Niistä vastaavat kunnat: ne päättävät, kuinka paljon maata ohjataan vuokrakohteille. Tähän on puututtu Helsingin seudun kuntien maankäytön, asumisen ja liikenteen (mal) aiesopimuksessa. Sopimuksen mukaan valtio antaa rahaa liikenneinvestointeihin ja kuntien täytyy kaavoittaa tontteja joukkoliikennereittien varrelle. Osan uusista asunnoista pitää olla valtion tukemia vuokra-asuntoja.

Vuosina 2012–2015 tavoite oli 12 000–13 000 asuntoa vuodessa. Tavoite ei toteutunut. Viime vuonna asuntoja valmistui 11 500.

Uusien rakennuslupien ja kohteiden määrä antaa uskoa tulevaan: heinäkuusta 2015 tämän vuoden kesäkuuhun pääkaupunkiseudulla myönnettiin rakennuslupa yli 15 000 asunnolle ja aloitettiin lähes 16 000 asunnon rakentaminen. Kauppakamarin mukaan Vantaa onnistui parhaiten kasvattamaan valmistuneiden asuntojen määrää.

Vuokra-asuntopulaa ei ratkaista vain julkisten toimien avulla. Nyt kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja tekevät lähinnä kuntien vuokrataloyhtiöt, mutta muita hankkeet eivät ole kiinnostaneet. Isot yksityiset rakennuttajat ovat ryhtyneet asuntosijoittajiksi ja keskittyvät kovan rahan asuntoihin.

Kannustimia haetaan nyt tukimallien muutoksista. Tähän saakka Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskus Aran myöntämä pitkän korkotuen rahoitus ei ole kiinnostanut rakennusyhtiöitä, koska asunnon pitää olla vuokrakäytössä 40 vuotta. Helpotusta voi tuoda uusi, pitkän rahoituksen rinnalle tullut kymmenen vuoden korkotukimalli, jota koskeva asetus tuli voimaan elokuussa. Uusi malli on joustavampi kuin pitkän korkotuen järjestelmä. Vuokra-asuntoja rakentava yritys vapautuu asuntojen käyttöä ja luovuttamista koskevista rajoituksista kymmenessä vuodessa. Tänä aikana asuntojen tulee kuitenkin olla vuokrakäytössä ja niistä voi periä vain kohtuuhintaista vuokraa.

Toinen tuotannon vauhdittamiseen pyrkivä uudistus on korkotukilainojen omavastuukoron puolittaminen. Lokakuussa voimaan tuleva muutos laskee pitkien korkotukilainojen omavastuun 3,4 prosentista 1,7 prosenttiin vuoden 2019 loppuun asti.

Toivottavasti muutokset tuovat ripeästi lisää vuokra-asuntoja, joihin palkansaajilla on varaa. Asuntopula näkyy korkeina asumistukimenoina – tukia maksetaan jo 1,7 miljardia euroa vuodessa, käytännössä tulonsiirtona veronmaksajilta asuntosijoittajille – ja vaikeutena saada kasvukeskuksiin uutta työvoimaa.

Kaiken kaikkiaan tarvitaan pitkäjänteistä ja ennustettavaa asuntopolitiikkaa. Täytyy myös seurata, tuottavatko uudistukset kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ja kohdistuvatko tuet oikein. Vuokrat on saatava sellaiselle tasolle, että ihmisillä on aito mahdollisuus valita vuokra- ja omistusasumisen välillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat