Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maakunnat ratkaisevat, saavatko ihmiset hyötyä digitaalisesta terveystiedostaan

Suomessa asuvista ihmisistä ja monista yrityksistä kertyy jatkossa digitaalista tietoa maakuntien haltuun. Siksi uusien palvelujen kehittäminen ja niistä kertyvät lasku riippuvat maakuntien tietojärjestelmäratkaisuista.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kokoomuksen ministeriryhmän ykkösavustajan Joonas Turusen pesti terveyspalveluyritys Mehiläisessä osoittaa, että alan yritykset uskovat poliittisen osaamisen ja verkostojen olevan keskeinen osa niiden tulevaa menestystä liiketoiminnassa. Kilpailussa onnistuakseen yritykset siis olettavat tarvitsevansa muutakin kuin terveysalan ja johtamisen ammattilaisia.

Kilpailun avaaminen sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisessa on yksittäisen ihmisen näkökulmasta sote- ja maakuntauudistuksen näkyvimpiä muutoksia. Suuria muutoksia tapahtuu kuitenkin myös julkisivun takana. Tulevaisuuden kannalta merkittävimmät muutokset liittyvät digitaalisen tiedon hallintaan.

Vaikka sote-palvelujen tuottajina olisi suuri joukko yrityksiä tai järjestöjä, tiedot kertyvät palvelujen järjestäjälle eli maakunnille. Ely-keskuksista ja nykyisistä maakuntien liitoista siirtyy uusille maakunnille paljon yrityksiin liittyviä tehtäviä ja sitä kautta myös tietoja.

Maakunnista on tulossa Suomen tärkeimpiä digitaalisen tiedon haltijoita. Niiden asiakkaiksi tulevat käytännössä kaikki Suomessa asuvat ihmiset sekä valtaosa yrityksistä.

Kun puhutaan digitaalisen tiedon keräämisestä, säilyttämisestä ja hyödyntämisestä sekä kaiken tämän kustannuksista, puhutaan vastedes siis usein juuri maakunnista. Siksi nyt tehtävät ratkaisut vaikuttavat siihen, kuinka paljon suomalaiset saavat hyötyä digitaalisen maailman kehittymisestä.

Tähän asti yksittäisen ihmisen terveyttä koskevat tiedot ovat olleet hujan hajan terveyskeskusten, sairaaloiden, työterveysasemien ja monien muiden tahojen hallussa. Osa tiedosta on sähköisessä ja osa paperimuodossa. Tieto ei liiku, mutta järjestelmät ovat kalliita.

Hallitus on tässä kuussa linjannut, miten tietojärjestelmiä rakennetaan maakunta- ja sote-uudistuksen yhteydessä.

Linjaukset ja niiden toteutuminen vaikuttavat siihen, kuinka hyviä uusia palveluja tulevaisuudessa on tarjolla ja millainen lasku niistä tulee veronmaksajille.

Tällä kertaa olisi pakko onnistua, sillä nykymenolla jatkaminen lupaisi hyvää vain tietojärjestelmiä myyville yrityksille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat