Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Timo Soinin arvosana ulkoministerinä: 8-

YK:ssa Soini teki kaikkea, mikä ulkoministerin kuuluu tehdä, mutta sitten tulivat vastaan kysymykset Asema-aukion väkivallasta, kirjoittaa HS:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja Kari Huhta.

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Kun Timo Soini puhuu ulkoministerinä ulkoministerin roolissa, hän on aika hyvä ulkoministeri.

Kun Soini puhuu ulkoministerinä perussuomalaisen puolueen puheenjohtajan roolissa, hän ei ole kovin hyvä ulkoministeri.

Miten hyvä ulkoministeri Soini sitten kaiken kaikkiaan on?

Kysymykseen sai joitakin vastauksia viime viikolla, kun Soini osallistui YK:n yleiskokoukseen New Yorkissa.

Viikon aikana Soini teki kaikkea, mitä ulkoministerin kuuluu tehdä ja piti lisäksi kireän aikataulun vuoksi yhden puheenvuoron presidentti Sauli Niinistön puolesta. Soini osasi asiansa ja näytti nauttivan roolistaan täysin rinnoin.

Lisäksi hän vastasi Helsingin Asema-aukion väkivallan jälkeen kysymyksiin rasismista ja perusuomalaisten edustajien mahdollisista kytköksistä ääriliikkeisiin. Soini irtisanoutui itse selkeästi rasismista mutta väisti kysymykset puolueensa edustajien puheenvuoroista ja rasistiyhteyksistä, kuten hän on aiemminkin tehnyt.

Ennen johtopäätöksiä Soinia voi hieman vertailla edeltäjiinsä.

Erkki Tuomioja (sd) oli ulkoministerinä asiantuntemuksessaan ylivoimainen, mutta hänen ongelmanaan olivat ajoittaiset vanhan vasemmistoradikaalin ideologiset purkaukset. Ne tuntuivat iskevän hallitsemattomina, hieman kuin hikka tai suonenveto.

Jos Tuomiojalla oli liikaa pysyviä mielipiteitä, hänen edeltäjällään Alexander Stubbilla (kok) olisi voinut olla niitä enemmän. Ulkoministeri tarvitsee taktiikan lisäksi tavoitteita.

Kuten elokuvassa Piukat paikat todetaan, kukaan ei ole täydellinen.

Ulkoministerin tehtävänä maailmalla on toteuttaa hallituksen ulkopolitiikkaa. Sillä mittarilla Soini pärjää, vaikka kysymyksiä hänen puolueestaan tulee eteen myös Suomen ulkopuolella.

Toisin kuin edeltäjien kohdalla, Soinin arvosanaa ei heikennä ideologia eikä temperamentti, vaan ongelma on rakenteellinen.

Jännite ulkoministerin ja puoluejohtajan roolin välillä jatkuu niin kauan kuin muukalaisvastaiset ryhmät hakevat suojaa Soinin puolueesta tai sen liepeiltä.

Asetelma heikentää Soinia ulkoministerinä toistuvammin Suomessa kuin ulkomailla. Toisaalta Soini on ulkoministerinä sitonut puolueensa Suomen kansainvälisiin velvoitteisiin.

Niinpä Soinin arvosana voisi olla 8-.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat