Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Länsimaat eivät voi seurata Syyrian hirveyksiä toimettomina

Venäjään kohdistetaan pakotteita Itä-Ukrainan sotatoimien vuoksi, mutta reaktio Syyrian siviilien pommituksiin on voimaton.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
ABDALRHMAN ISMAIL REUTERS
Aleppon kapinallisalueen asukkaat tähyilivät alkuviikolla taivaalle Syyrian ja Venäjän ilmavoimien iskujen varalta.
Aleppon kapinallisalueen asukkaat tähyilivät alkuviikolla taivaalle Syyrian ja Venäjän ilmavoimien iskujen varalta. Kuva: ABDALRHMAN ISMAIL REUTERS

Länsimaat ovat määränneet Venäjään kohdistuvia pakotteita Krimin miehityksen ja Itä-Ukrainan sotatoimien vuoksi.

Sen sijaan Venäjän massiiviset ilmapommitukset Aleppon kaupungin kapinallisalueilla jatkuvat. Ainoa niiden synnyttämä konkreettinen vastatoimi on Yhdysvaltain ilmoitus siitä, että Syyria-neuvottelut Venäjän kanssa saatetaan katkaista.

Länsivaltojen voimattomalle reaktiolle sumeilemattomiin siviilialueiden pommituksiin voi löytää useita selityksiä, mutta yksikään niistä ei vähennä syyrialaisten hirveitä kärsimyksiä eikä jouduta niiden päättymistä. Viikon kuluessa neuvottomuus on päinvastoin luonut tilaa pommitusten kiihtymiselle ennätysmäisiin mittasuhteisiin.

Venäjälle pitää osoittaa voimakas ja yhtenäinen poliittinen signaali, ettei se voi jatkaa terrorismin vastustamisen nimissä kampanjaa, jonka osana pommitettiin kahta Aleppon jäljellä olevaa toimivaa sairaalaa keskiviikkona.

Syyrialaisten järjestöjen mukaan Aleppon kapinallisten alueilla on lyhyessä ajassa kertynyt tuhat kuolonuhria lisää. Näillä alueilla asuu YK:n tietojen mukaan yhä muun muassa 100 000 lasta.

Ilmeisin syy tähänastiselle voimattomuudelle kiihtyvän tappamisen äärellä on Syyrian sodan monimutkaisuus.

Ukrainassa Venäjä johtaa kapinallisten sotatoimia ja pystyisi lopettamaan ne omalla päätöksellään. Syyriassa mikään maa ei kykene yksin lopettamaan sotaa. Ulkopuolisten sekaantujien lisäksi jo paikallisiakin osapuolia on liian monta.

Venäjän toiminta saattaa perustua arvioon, että maa pääsee yhdessä Syyrian hallituksen armeijan kanssa voittoon – tai pystyy ainakin pakottamaan muut osapuolet itselleen edulliseen ratkaisuun. Presidentti Vladimir Putinilla on muistissa Tšetšenian pääkaupungin Groznyin pommittaminen maan tasalle 2000-luvun alussa.

Edes Syyrian raunioittaminen ei kuitenkaan takaa sotilaallista voittoa eikä terroristiryhmien nujertamista.

Tarvitaan poliittinen ratkaisu ja paljon voimakkaampia viestejä kuin ne ilmoitukset, jotka Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on tähän mennessä tehnyt neuvotteluissa Venäjän kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat