Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opecin linjaus öljyntuotannon rajoittamisesta ei ollut uskottava

Riitaisiin leireihin ajautuneet öljyntuottajat tuskin pystyvät tekemään sopua tai rajoittamaan tuotantoaan muuten kuin puheissaan.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
RAMZI BOUDINA / Reuters
Opecin yhtenäisyys ja voima ovat huvenneet.
Opecin yhtenäisyys ja voima ovat huvenneet. Kuva: RAMZI BOUDINA / Reuters

Öljyntuottajamaiden järjestö Opec on päässyt alustavasti sopuun siitä, että tuotantoa rajoitetaan, jotta öljy kallistuisi. Alustavasta sovusta lopulliseen sopuun ja hintojen nousuun on hyvin pitkä matka.

Tuotannon rajoitusten mahdollinen suora vaikutus kuluttajalle näkyisi bensiini- ja dieselpumpuilla. Suoraa vaikutusta laimentaa moni tekijä: polttoaineen hinnasta suuri osa on veroa, joten raaka-aineen hinnanmuutokset saattavat kadota kotimaisten veroratkaisujen taakse.

Olennaisempaa Suomen kannalta on se, miten öljyn hinnanmuutokset vaikuttavat esimerkiksi yritysten kustannuksiin, talouskasvuun ja Venäjän arkeen.

Opecin ulkopuolinen suuri öljymaa Venäjä on vaatinut tuotannon rajoituksia pitkään. Venäjän valtion tuloista valtaosa tulee energian myynnistä. Öljyn hinta on parissa vuodessa romahtanut. Lupaukset muun muassa eläkkeiden nostamisesta ja armeijan uudistamisesta tehtiin huippuhintojen aikoihin.

Sen jälkeen lupauksia on yritetty nirhiä pienemmiksi ja vastaamaan kutistuneita öljytuloja. Työ on kuitenkin vaikeaa. Venäjän taloudessa ei tapahdu paljonkaan ilman presidentti Vladimir Putinin suostumusta. Nyt lupaa kipeisiin säästöpäätöksiin ei tule, sillä presidentinvaalit järjestetään puolentoista vuoden kuluttua. Vaikka säästöt eivät ehkä kaataisikaan Putinin uudelleenvalintaa, Putin haluaa tulla kannetuksi valtaistuimelleen kultatuolissa kansan hurratessa.

Jotain pitäisi silti tapahtua, jotta Venäjän talous pysyisi pystyssä. Hyvinä energiatulojen vuosina kerätyt vararahastot hupenevat kovaa vauhtia.

Venäjä asettaa suuria toiveita Opecin päätökselle. Tuotantorajoitusten työntökyky voi kuitenkin jäädä toivotusta. Opec on ennenkin rajoittanut tuotantoa teoriassa muttei käytännössä. Sama pätee myös Venäjään.

Öljyn hinta nousi Opecin ratkaisun jälkeen. Sen jälkeen epäluulo voitti ja hinta laski: alustava linjaus tulkittiin yritykseksi vaikuttaa puheilla markkinoihin, kun todellisia toimia ei saada aikaiseksi.

Tuottajamaiden järjestö ei voi pitää kurissa jäsenmaittensa tuotantoa. Järjestö on myös paljon heikompi kuin takavuosina. Öljyntuottajia repivät muun muassa geopoliittiset kiistat. Syyrian kriisi on jakanut tuottajia eri leireihin.

Öljyn hintaan vaikuttavat nyt monet muutkin asiat kuin tuotantomäärät, koska tarjonta on kysyntää suurempaa. Jos tilanne olisi toisinpäin, rajoitukset olisivat tehokkaita ja nopeavaikutteisia keinoja. Esimerkiksi Euroopan pankkisektorin huolet ja Deutsche Bankin ongelmat tulkitaan markkinoilla siten, että talouskasvu on taas vaarassa. Tämä oletus pitää öljyfutuurien hintaa alhaalla.

Yhdysvaltain liuskeöljy sotkee rajoitusten tehoa. Jos öljy kallistuu, kannattavuusrajan alle valahtaneet ja hiljentyneet tuotantoalueet muuttuvat kannattaviksi. Liuskeöljyn tuottajat avaavat taas hanansa ja määrät kasvavat – Opecin hana alkaa vuotaa.

Jos markkinat ovat oikeassa eikä alustava sopu johda mihinkään konkreettiseen, Venäjä ei saa kaipaamaansa helpotusta. Kaiken lisäksi Venäjän talouden pitkän aikavälin ongelmat – esimerkiksi kehitysmaan tasolle jääneet tuottavuus ja korruptio – ovat sellaisia pulmia, että niitä ei ulkopuolinen pelastaja ratkaise.

Jos öljy kuitenkin kallistuisi, se vain voitelisi loppuun kulutettua ja väljää moottoria. Sillä ehkä ajeltaisiin presidentinvaaleihin saakka, mutta mitä sen jälkeen?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat