Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Demaripuolueet torjuvat hyökkäyksiä sisältä ja ulkoa

Britanniassa Labour on vallattu sisältäpäin. Espanjassa sosialistit ovat jäämässä haastajan varjoon.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
DARREN STAPLES
Jeremy Corbyn tervehti kannattajiaan viime viikon lauantaina voitettuaan toistamiseen äänestyksen labpourin puheenjohtajasta.
Jeremy Corbyn tervehti kannattajiaan viime viikon lauantaina voitettuaan toistamiseen äänestyksen labpourin puheenjohtajasta. Kuva: DARREN STAPLES

Suomessa sosiaalidemokraatit ovat voineet hieman hengähtää, kun puolueen kannatus on tänä vuonna pysytellyt 20 prosentin lähistöllä, kun se oli vielä vuosi sitten 15 prosenttia.

Pieni katsaus kuitenkin osoittaa, ettei liialliseen rentoutumiseen ole aihetta. Eri maissa eri nimillä kulkevat Suomen demareiden sisarpuolueet kamppailevat mitä erilaisimpien ongelmien kanssa. Joidenkin asema yhtenä vanhoista pääpuolueista on vakavasti uhattuna.

Tuoreimmat esimerkit tulevat Britanniasta ja Espanjasta. Niissä tapahtumat ovat edenneet eri tavoin, mutta molemmissa maissa on kyseenalaistettu vanhan puolue-eliitin asema.

Britanniassa on käytännössä tapahtunut työväenpuolue Labourin vihamielinen valtaus. Keikaus tapahtui jo vuosi sitten, kun puolueen vasenta laitaa edustava Jeremy Corbyn kaikkien ennakko-odotusten vastaisesti nousi sisäisessä äänestyksessä puolueen puheenjohtajaksi.

Puoluejohdon perusteellinen linjanmuutos vahvistui runsas viikko sitten, kun Corbyn voitti uuden nettiäänestyksen 61,8 prosentin ääniosuudella.

Voiton taustalla on verkossa aktivoitu vasemmistolaisten ay-toimitsijoiden ja aktivistien joukko. Labourin parlamentaarikot vuorostaan antoivat Corbynille murskaluvuin epäluottamuslauseen Britannian brexit-äänestyksen jälkeen.

Nyt puolue ajelehtii kahtia jakautuneena ja kyselyissä melko epäsuosittuna kohti seuraavia vaaleja.

Espanjassa sosialistinen työväenpuolue Psoe on samaan aikaan häviämässä pitkää uhkapeliään hallitsevaa konservatiivipuoluetta vastaan. Hintana voi olla putoaminen kolmanneksi voimaksi uuden vasemmistolaisen haastajan Podemosin taakse.

Psoe kantaa päävastuun siitä, ettei Espanjassa ole kyetty kokoamaan hallitusta ensin joulukuussa ja uudelleen heinäkuussa pidettyjen vaalien jälkeen.

Sosialistien johtaja Pedro Sánchez on estänyt vaalit voittaneita konservatiiveja muodostamasta vähemmistöhallitusta. Viime viikonvaihteessa äänestäjät Galician ja Baskimaan aluevaaleissa rankaisivat pattitilanteesta nimenomaan sosialisteja. Podemos pärjäsi paremmin. Sama toistuisi uusissa kansallisissa vaaleissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat