Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä yritysnimi voi syntyä vahingossa – ja huono pitkällisen harkinnan jälkeen

Suuttumusta aiheuttavat varsinkin ne tapaukset, joissa ennestään tutut nimet korvautuvat erikoisuuden tavoitteluun viittaavilla.

Pääkirjoitus
 
Ville Eloranta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kielenhuollosta vastaava toimittaja.

On olemassa yksi kielenpiirre, joka tuntuu saavan lähes kenet tahansa suutuksiin: kehnosti suunnitellut nimet.

Vain harva meistä on immuuni epämääräisille yritysten, laitosten ja virastojen nimille. Suuttumusta aiheuttavat varsinkin ne tapaukset, joissa ennestään tutut nimet korvautuvat erikoisuuden tavoitteluun viittaavilla.

Ärsyttävinä pidetyt nimet ovat tyypillisesti englanninkielisiä tai sekakielisiä, jos ne ylipäätään ovat mitään kieltä.

Vastikään ilmestynyt Timo Leppäsen kirja Merkilliset nimet – Tarinoita yritysten ja tuotteiden nimistä (SKS) perehdyttää lukijansa kymmenien koti- ja ulkomaisten nimien taustoihin.

Mukana on paljon tuttuja nimiä, kuten Apple, Coca-Cola, Koff, Lego, Lumene, Marimekko, Microsoft, Sisu, Siwa ja Valio. Muun tiedonhankinnan ohella Leppänen on usein haastatellut nimien suunnitteluun osallistuneita.

Karmivakin nimi voi olla hämmentävän tarkkaan suunniteltu: sen taustalla saattaa olla mainostoimistoja, mielipidetutkimuksia ja arviointia organisaation eri portailla. Osa nimistä taas perustuu esimerkiksi yrityksen perustajan päähänpistoon, kuten lapsuudesta tuttuun murresanaan tai tyttären nimeen.

Toimivaksi osoittautuva nimi voi joskus syntyä varsin vähällä vaivalla. Jokseenkin äärimmäinen esimerkki tästä on SOK:n huoltamoketju, jolla ei ollut nimeä vielä havainnekuvissakaan.

”Laita kuviin vaikka ABC”, sanoi huoltamohankkeen yksi puuhamies. Silkka työnimi nousi lopulta kuluttajatutkimuksen ykkössuosikiksi ja ketjun nimeksi.

Lisäksi Leppäsen kirjassa käsitellään yksityiskohtaisesti joitain julkisen sektorin myöhempien aikojen oikkuja, kuten Postin seikkailu Itella-nimellä ja Tieliikelaitoksen muutos Destia-osakeyhtiöksi. Nimistä seurasi suuri julkinen kiukku.

Onko tapauksista opittu jotain? On ja ei. Itella muuttui vuoden 2015 alussa takaisin Postiksi. Uusia outoja nimiä taas edustaa ensi vuonna aukeava Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk.

Aina ei ole sattumaa, jos jokin nimi tuntuu sutaistulta.

Kun Lohjan Paperi yhdistyi vuonna 2001 Rexam Releaseen, syntyi Loparex, joka kuulostaa lääkkeen nimeltä. Yhtiön toimitusjohtaja tokaisi Helsingin Sanomissa näin: ”Nimi kuin nimi. Kaikkihan ne tuntuvat idioottimaisilta. Tämähän on yritysten välistä kauppaa, joten ei tässä mitään brändejä tarvita.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat