Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-sooloilu ei onnistunut – kuntien on tiivistettävä yhteistyötä

Pääkaupunkiseudun erityispiirteet tulevat enemmän esiin elinkeinopolitiikassa kuin sosiaali- ja terveveyspalveluissa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hallitus tyrmäsi pääkaupunkiseudulle esitetyn erillisen sosiaali- ja terveysalueen, jossa vastuu palveluiden tuottamisesta olisi säilynyt metropolin neljällä kaupungilla. Ratkaisua esittäneet kaupunginjohtajat pettyivät, mutta linjaus oli kuitenkin ennakoitavissa.

Vastoin sote-uudistuksen tavoitteita erillisratkaisu olisi voinut vaikeuttaa sosiaali- ja terveyspalveluiden yhdenvertaista saatavuutta. Uusimaa olisi saattanut joutua eriarvoiseen asemaan muuhun Suomeen verrattuna, kun tiheimmin asuttu pääkaupunkiseutu olisi saanut maakunnassa oman sote-alueensa.

Erillisratkaisu olisi säilyttänyt käytännössä palvelurakenteet nykyisellään. Ulkopuolelle omaksi kokonaisuudekseen olisi jäänyt erikoissairaanhoito. Keskeisiä uudistuksen tavoitteita, kuten perustason ja erikoistason palveluiden saumatonta yhteistyötä, olisi tuskin saavutettu. Erityismalli olisi voinut jopa kaataa koko uudistuksen.

Sote-uudistus etenee nyt yhtenäisesti koko maassa. Suomeen perustetaan 18 itsehallintoaluetta eli maakuntaa ja 15 palveluita järjestävää sote-aluetta. Vastuu palveluiden järjestämisestä siirtyy maakunnille vuoden 2019 alussa.

Hallitus otti kuitenkin huomioon pääkaupunkiseudun erityispiirteet – muun muassa maahanmuuttajataustaisen väestön suuren määrän sekä asunto- ja maankäyttökysymykset – ja tuli vastaan elinkeinopolitiikassa.

Kaupungit saavat työllisyyden, elinkeinopalveluiden ja maahanmuuton kysymyksissä päätösvaltaa niin sanottujen kasvupalveluiden järjestämiseksi. Näihin tarkoituksiin pääkaupunkiseutu saisi rahoituksen suoraan valtiolta.

Sote-uudistuksessa liikkuvat rahamäärät ovat suuria, mutta pääkaupunkiseudun erityispiirteet tulevat enemmän esiin juuri elinkeinopolitiikassa. Siinä on perusteita toivoa erityisratkaisua.

Alueellinen ratkaisu edellyttää, että metropolialue toimii kokonaisuutena. Parhaiten alueen kaupungit edistävät elinkeinopoliittisia tavoitteitaan tekemällä yhteistyötä huomattavasti enemmän kuin nykyisin. Tämä pätee muihinkin suuriin kaupunkiseutuihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat