Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unkarin Orbán ei ansaitse asemaansa

Unkarin pääministeri ilmoittautuu Euroopassa suuremmaksi poliittiseksi voimaksi kuin hän todellisuudessa on.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
BERNADETT SZABO REUTERS
Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja hänen vaimonsa Anikó Lévai antoivat sunnuntaina Budapestissa äänensä Unkarin kansanäänestyksessä maahanmuutosta.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja hänen vaimonsa Anikó Lévai antoivat sunnuntaina Budapestissa äänensä Unkarin kansanäänestyksessä maahanmuutosta. Kuva: BERNADETT SZABO REUTERS

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on halunnut itselleen ja edustamalleen ”epäliberaalille demokratialle” näkyvyyttä Euroopassa, ja siinä hän on kyllä onnistunut. Orbánin johdolla Unkarissa sunnuntaina järjestetty kansanäänestys EU:n päättämistä maahanmuuttokiintiöistä sai yleisöä kautta Euroopan.

Orbánin tavoitteena oli lujittaa omaa asemaansa Unkarissa ja nousta EU:n sisällä johtopaikalle maaryhmässä, joka haastaa tähänastisen liberaalin yhteisöpolitiikan ja erityisesti Saksan johtoaseman Euroopassa. Oman arvionsa mukaan Orbán onnistuikin kansanäänestyksen avulla tekemään näin.

Nyt on kuitenkin otollinen hetki palauttaa Orbán maan pinnalle.

Unkarin nykyisen pääministerin painoarvo Euroopassa ei ole kiinni hänen omasta ilmoituksestaan vaan siitä, kuinka suuri haaste hänen edustamansa nationalistinen populismi lopulta on. Kansanäänestyksen valossa kyseessä on haaste, mutta sen edustajat liioittelevat omaa merkitystään.

Orbán osoitti autoritaarisen johtajan tunnusmerkkejä siinä, ettei hän malttanut olla peukaloimatta äänestystä, jonka hän olisi muutenkin voittanut.

Kansanäänestystä edelsi hallituksen ohjauksessa olevien tiedotusvälineiden vyörytys. Maahanmuuttajat leimattiin joukkona rikollisiksi, terroristeiksi ja uhkaksi unkarilaisuudelle. Sen jälkeen äänestäjät vastasivat kyllä tai ei seuraavaan kysymykseen:

”Haluatteko te, että Euroopan unioni, jopa ilman Unkarin parlamentin hyväksyntää, voisi päättää ei-unkarilaisten kansalaisten pakollisesta jälleensijoittamisesta Unkariin?”

Uurnilla käyneistä unkarilaisista yli 98 prosenttia vastasi johdattelevaan kysymykseen odotetusti ”ei”, eli ei halua, mutta vain 43,9 prosenttia äänioikeutetuista äänesti. Hyväksytyn äänen antoi lopulta vain 40 prosenttia äänioikeutetuista.

Kansanäänestyksen tulosta koskevissa arvioissa on painotettu, että äänestysvilkkaus jäi roimasti laissa edellytetystä 50 prosentin rajasta. Unkarin hallitus on kuitenkin korostanut, että osallistuminen jäi alle 50 prosenttiin myös EU- ja Nato-jäsenyyttä koskeneissa kansanäänestyksissä.

Laiskasta äänestämisestä ei voi päätellä, että unkarilaisten enemmistö olisi kaikessa hiljaisuudessa maahanmuuttomyönteinen. Sen voi kuitenkin todeta, ettei Orbánin poliittinen valtakirja ole niin vahva kuin hän itse väittää – ei sen enempää Unkarissa kuin laajemminkaan Euroopassa.

Kansanäänestys oli ennen kaikkea yritys pönkittää Orbánin asemaa hyvin kalliilla kampanjalla, ja tässä mielessä hanke pääosin epäonnistui. Yksi Orbánin tavoite oli vahvistaa hänen puolueensa Fideszin asemaa vuonna 2018 järjestettävissä parlamenttivaaleissa. Tällä hetkellä vahvin haastaja on äärioikeiston puolue Jobbik.

Maahanmuuton kannalta kansanäänestyksellä pakolaiskiintiöistä on hyvin vähän todellisia seurauksia. EU ei ole muutenkaan päässyt alkua pitemmälle sovitun 160 000 turvapaikanhakijan sijoittamisessa eri EU-maihin.

Unkarin ja muun muassa Puolan valikoiva irrottautuminen EU:n perusarvoista sen sijaan olisi erittäin kielteistä. Yhteisesti sovitut vapaudet ovat koetuksella myös Britannian käynnistellessä EU-eroaan.

Britannia haluaa sekä rajoittaa maahanmuuttoa EU-alueelta että säilyttää asemansa EU:n sisämarkkinoilla. Se tarkoittaisi maahanmuuton rajoittamista muun muassa Unkarista ja Puolasta. Sitäkään ei pidä hyväksyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat