Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitukselta käyvät työttömyyttä vähentävät keinot vähiin

Työllisyysryhmän onnistumisen mahdollisuuksia pidettiin heikohkoina alun perinkin.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Palkansaajajärjestöille työllisyystyöryhmässä käsitellyt esitykset eivät sopineet. Viime viikolla käytyihin neuvotteluihin osallistuivat myös SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja STTK:n Antti Palola.
Palkansaajajärjestöille työllisyystyöryhmässä käsitellyt esitykset eivät sopineet. Viime viikolla käytyihin neuvotteluihin osallistuivat myös SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja STTK:n Antti Palola. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kolmikantainen työryhmä ei sitten päässyt alkuunkaan sopuun muutoksista työttömyysturvaan. Muutoksilla oli tarkoitus lisätä työllisyyttä 8 000 hengellä. Uusia työpaikkoja ei olisi syntynyt, mutta tarjolla jo olevat tai tarjolle tulevat työpaikat olisivat muuttuneet houkuttelevammiksi, jos vaihtoehtona olisi työttömyys.

Hallituksen keskeiset ministerit ja työmarkkinajärjestöjen johtajat tapaavat tänään keskiviikkona pohtiakseen, miten tästä mennään eteenpäin. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) eivät ole vielä luovuttaneet.

Palkansaajapuolen näkemyksen tiivisti puheenjohtaja Antti Palola STTK:n hallituksen kokouksen jälkeen tiistaina: palkansaajia on kuritettu jo riittävästi. Eduskunnan viime syksynä hyväksymät kiristykset työttömyysturvaan tulevat voimaan vuodenvaihteessa. Niitäkään palkansaajajärjestöt eivät ole varsinaisesti hyväksyneet vaan sietäneet pitkin hampain. Palkansaajajärjestöt ovat lisäksi olleet vereslihalla kilpailukykysopimuksen jäljiltä. Monelle ammattiliitolle oli hyvin vaikeaa hyväksyä heikennyksiä työehtoihin, kuten työajan lisäämistä ilman korvausta.

Sopii ihmetellä, miksei hallitus tehnyt nyt tavoittelemiaan leikkauksia jo viime syksyn paketissa. Silloin hallitus olisi todennäköisesti selviytynyt palkansaajajärjestöjen vastalauseista kertahuudolla. Nykyinen tilanne muistuttaa koiran hännän typistämistä pala kerrallaan.

Alun perin tiedettiin, että hallituksen antama aikataulu – tulosta haluttiin syyskuun loppuun mennessä – oli erittäin tiukka, ellei mahdoton. Kolmessa viikossa palkansaajajärjestöt eivät oikein saa edes päättäviä elimiään koolle, ainakaan ilman ennakkovaroitusta.

Tällä kertaa hallituksella oli tiukalle aikataululle hyvä perustelu: työttömyysturvan muutokset oli tarkoitus hyväksyä muiden budjettilakien kanssa. Eduskunta haluaa budjettilait käsiteltäväkseen hyvissä ajoin syyskaudella.

Työllisyyden parantaminen epäilemättä herättää keskustelua eduskunnassa tänä syksynä. Vasemmisto-oppositio syyttää todennäköisesti hallitusta työttömien kyykyttämispyrkimyksestä. Siihen hallitus todennäköisesti vastaa, että järeisiin toimiin oli syytä ryhtyä, koska edellinen sinipunahallitus ei tehnyt asioille mitään. Sitten alkaa taas kiistely siitä, minkä hallituksen olisi alun perin pitänyt tehdä asialle jotain. Ainakin kokoomuksen talousliberaali siipi todennäköisesti moittii hallitusta kolmikantayhteistyön vangiksi heittäytymisestä.

Työryhmän onnistumisen mahdollisuuksia pidettiin heikohkoina alun perinkin. Todellinen paine työllisyysryhmältä katosi viimeistään siinä vaiheessa, kun perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho sanoi HS:n haastattelussa (10.9.), että perussuomalaiset tukee työttömyysturvan leikkauksia vain siinä tapauksessa, että kolmikantainen työllisyysryhmä sitä ehdottaa. Palkansaajajärjestöjen puheenjohtajien olisi ollut hyvin vaikea selittää hallinnoilleen, miksi he ovat valmiita työttömyysturvan heikentämiseen, kun porvarihallituksen yhden puolueen keskeinen edustaja ei ole siihen valmis.

Terhon mielipiteen taas ymmärtää hyvin, kun katsoo perussuomalaisten kannatuksen hupenemista ja Sdp:n kannatuksen kasvamista noin vuoden ajalta.

Vielä vuosi sitten hallitus uskalsi toimia omin päin tehdessään heikennyksiä työttömyysturvaan. Enää sellaista halua ei välttämättä ole.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat