Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän ja USA:n suhteiden kriisi ulottuu jo perusteisiin

Putinin ilmoitus plutoniumyhteistyön katkaisemisesta Yhdysvaltain kanssa kiihdytti Venäjän ja länsimaiden välirikkoa uudella askeleella Ukrainan ja Syyrian lisäksi.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Kevin Lamarque / Reuters
Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit John Kerry (vas.) ja Sergei Lavrov keskustelivat Syyrian kriisistä Sveitsin Genevessä syyskuun 9. päivänä.
Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit John Kerry (vas.) ja Sergei Lavrov keskustelivat Syyrian kriisistä Sveitsin Genevessä syyskuun 9. päivänä. Kuva: Kevin Lamarque / Reuters

Venäjä ja Yhdysvallat ilmoittivat maanantaina peräjälkeen maiden välisten turvallisuuspoliittisten yhteyksien katkomisesta. Tuloksena on se, ettei välirikko enää kata vain kiistoja Ukrainasta ja Syyriasta vaan ulottuu maiden suhteiden suurella työllä rakennettuun perustaan.

Yhdysvaltain ilmoitus jäädyttää Syyriasta Venäjän kanssa käydyt neuvottelut sai osakseen suurimman huomion, koska sen taustalla ovat Venäjän ja Syyrian tekemät massiiviset pommitukset Aleppon kapinallisalueilla.

Ilmaiskuissa käytetään syyrialaislähteiden mukaan pommeja, jotka aiheuttavat suurimpia mahdollisia uhrimääriä. Iskut kohdistetaan sairaaloihin ja muihin siviilikohteisiin.

Ennen Yhdysvaltain ilmoitusta neuvottelujen jäädyttämisestä presidentti Vladimir Putin ehti ilmoittaa, että Venäjä keskeyttää ydinasekelpoisen plutoniumin muuntamisen ydinvoimaloiden polttoaineeksi. Hankkeesta oli sovittu Yhdysvaltain kanssa vuosituhannen alussa.

Putinin ilmoituksen suorat seuraukset eivät asiantuntijoiden mukaan ole itsessään dramaattiset, vaikka kummassakin maassa puhutaan 34 tonnin plutoniumvarastoista.

Venäjän plutoniumvarastot ovat aiempaa paremmin turvatut. Yhdysvalloissa laitos plutoniumin muuntamiseksi polttamalla on vasta rakenteilla, ja plutoniumia tuhotaan toistaiseksi laimentamalla.

Päätös ohjelman jäädyttämisestä rapauttaa kuitenkin Yhdysvaltain ja Venäjän välistä asevalvontajärjestelmää. Putinin mukaan syynä plutoniumyhteistyön lopettamiseen on ”uhka strategiselle vakaudelle ja se johtuu Yhdysvaltain Venäjään kohdistamista toimista”.

Uuden yhteistyön ehdoksi Putin asetti sen, että Yhdysvallat lopettaa käytännössä kaikki Venäjään kohdistamansa rajoitustoimet ja pakotteet, vetää joukkonsa Naton itäisistä jäsenmaista ja maksaa lisäksi täyden korvauksen pakotteiden aiheuttamista kustannuksista.

Käytännössä Putin kiihdytti välirikkoa lännen kanssa uudella askeleella – Ukrainan ja Syyrian sotatoimien lisäksi. Samalla näkymät jännityksen lieventämiseksi Itämeren alueella heikkenivät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat