Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

On hyvin mahdollista, että suomalaiset saavat tänäkin vuonna Nobelin rauhanpalkinnon

Suomalaiset voivat kokea joka kolmannen tämän vuosituhannen palkituista jollain tavalla omakseen.

Pääkirjoitus
 
matti kalliokoski
Matti Kalliokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Tänään perjantaina puolenpäivän aikaan ovet avataan Oslossa kuninkaanlinnan puiston reunalla sijaitsevassa juhlavassa Nobel-instituutin rakennuksessa. Norjan Nobel-komitean puheenjohtaja Kaci Kullman Five tulee kertomaan toimittajille, kuka tai mikä saa tänä vuonna Nobelin rauhanpalkinnon.

Voisiko palkinto tulla tällä kertaa suomalaisille? Tilastojen perusteella se on hyvin mahdollista, sillä tällä vuosituhannella voimme omia itsellemme osan kunniasta ainakin kuudesta palkinnosta.

Tuorein tapaus on vuodelta 2013, jolloin Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW sai palkinnon. Suomi on ollut järjestössä aktiivinen sen perustamisesta lähtien. Käytännön valvontatyössä Helsingin yliopiston Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutti eli Verifin on niittänyt runsaasti mainetta.

Edellisenä vuonna palkittiin Euroopan unioni, jonka jäseniä olemme. Vuonna 2008 rauhanpalkinnon sai presidentti Martti Ahtisaari. Vuonna 2007 palkittiin kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC, jonka työhön Suomi luonnollisesti osallistuu.

Kun Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA sai Nobelinsa vuonna 2005, yksi palkinnon vastaanottajista oli järjestön apulaispääjohtaja Olli Heinonen. Vuonna 2001 valinnan kohde oli suomalaisille läheinen maailmanjärjestö YK.

Palkinnonsaajien listassa on monta suomalaisille tuttua toimijaa. Ehkä suurin täsmällisesti rajattu suomalaisjoukko sai tunnustuksen vuonna 1988, kun Nobel myönnettiin YK:n rauhanturvajoukoille.

Nobelin rauhanpalkinnon voi saada monesta syystä. Yksi tapa on taistella ja sen jälkeen sopia vastapuolen kanssa. Toinen tapa on toimia ruohonjuuritasolla joko yksityishenkilönä tai järjestönä. Silloin tällöin palkitaan myös rauhanvälittäjiä tai mielipidevaikuttajia.

Palkinnoilla mitaten suomalaiset ovat edistäneet rauhan asiaa valtioiden välisellä yhteistyöllä tai aktiivisella järjestötoiminnalla. Se on luontevaa pienelle maalle ja avoimelle yhteiskunnalle.

Ahtisaari on ainut suomalaishahmo palkittujen galleriassa, mutta hänenkin saavutustensa taustalla on kehitysyhteistyötä, aktiivisuutta YK:ssa ja EU:ssa sekä kansalaisjärjestöissä.

Yksi lajityyppi suomalaisten Nobel-palkintojen kokoelmasta kuitenkin edelleen puuttuu. Suomea tai suomalaisia ei ole kertaakaan palkittu entisinä konfliktien osapuolina.

Toivottavasti ei palkita vastedeskään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat