Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK paransi tapojaan uuden pääsihteerin valinnassa

António Guterresin valinta YK:n johtoon on myönteistä YK:lle, avoimuudelle ja suurvaltasuhteille.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
DENIS BALIBOUSE REUTERS
YK:n seuraava pääsihteeri António Guterres on 67-vuotias, entinen Portugalin demarihallituksen pääministeri ja YK:n pakolaisjärjestön pitkäaikainen johtaja.
YK:n seuraava pääsihteeri António Guterres on 67-vuotias, entinen Portugalin demarihallituksen pääministeri ja YK:n pakolaisjärjestön pitkäaikainen johtaja. Kuva: DENIS BALIBOUSE REUTERS

Päätöksenteko YK-järjestelmässä on usein melkoista juonittelua. Se yllättää harvoin myönteisesti. Niin kuitenkin kävi, kun YK:n turvallisuusneuvosto keskiviikkona kannatti portugalilaisen António Guterresin valintaa maailmanjärjestön seuraavaksi pääsihteeriksi.

Ratkaisevaksi osoittautuneessa koeäänestyksessä Guterresin valinnan hyväksyi 13 turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaasta. Päätös syntyi, koska yksikään neuvoston viidestä pysyvästä jäsenmaasta ei vastustanut sitä veto-oikeudellaan.

Etukäteen odotettiin, että keskiviikon äänestys olisi vasta avaus, josta selviäisi, keitä ehdokkaista pysyvät jäsenet puolustavat tai vastustavat. Nyt salamyhkäisen pelin asemesta turvallisuusneuvosto pääsi jo torstaina esittämään YK:n 193 jäsenmaan yleiskokoukselle Guterresin nimittämistä pääsihteeriksi vuodenvaihteessa alkavalle viisivuotiskaudelle.

Valinta oli hyvä ja vahvisti myös YK:ssa koko vuoden kestäneen avoimen hakuprosessin merkitystä. YK:n johtoon ei vieläkään tule naista, kuten moni toivoi, mutta Guterres oli vakuuttavin hakija.

Lisäksi valinta vahvisti, etteivät suurvaltasuhteet ole kokonaan halvaantuneet. Venäjä halusi, että pääsihteeri valitaan lokakuussa, kun Venäjä on turvallisuusneuvoston puheenjohtajana. Se saattoi myötävaikuttaa yhteistyön sujumiseen Yhdysvaltain kanssa.

Taustaltaan Guterres on portugalilainen demari, joka oli pääministerikautensa jälkeen YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n johtajana vuosina 2005–2015. Ennakkoarvioissa ounasteltiin, että 67-vuotias Guterres olisi jo taustansa vuoksi poliittisesti liian vahva pääsihteeri suurvalloille.

Guterres osoitti kuitenkin taitonsa, kun hän johti kiitettävästi pakolaisjärjestöä kansainvälisen pakolaiskriisin aikana pilaamatta suhteitaan yhteenkään turvallisuusneuvoston pysyvään jäsenmaahan.

Guterresilta odotetaan enemmän keskittymistä kansainväliseen politiikkaan ja turvallisuuteen kuin edeltäjältään Ban Ki-moonilta, joka painotti ilmasto- ja kehityskysymyksiä. Guterresin onnistuminen mitataan sillä, miten hän pystyy tarvittaessa haastamaan samat suurvallat, jotka ratkaisivat hänen valintansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat