Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Politiikassa kansanäänestys on arvaamaton työväline

Hallitukset hakevat kansanäänestyksistä tukea toimilleen, mutta kohtaavat usein tappioita ja nöyryytyksiä tyytymättömiltä äänestäjiltä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun arvioidaan eri maissa tänä vuonna järjestettyjä kansanäänestyksiä, eteen tulee lista tappioita tai vähintään äänestysten järjestäjien kokemia piinallisia takaiskuja. Käytettävissä olevaan tietoon nähden hallitukset järjestävät edelleen äänestyksiä hämmästyttävän hanakasti.

Rohkaiseviakin esimerkkejä mahtuu joukkoon – pienemmälle huomiolle jääviä kansanäänestyksiä kun järjestetään paljon muuallakin kuin Sveitsissä. Esimerkiksi Yhdysvaltojen presidentinvaalien yhteydessä järjestetään alueellisia kansanäänestyksiä erinäisistä aiheista.

Tänä vuonna järjestettyjen korkean poliittisen profiilin tapausten joukosta on kuitenkin vaikea löytää äänestystä, jonka tulos olisi ollut järjestäjälleen ongelmaton. Joissakin tapauksissa hallitukset ovat pakon edessä.

Hollannissa jouduttiin kansalaisaloitteen vuoksi järjestämään huhtikuussa neuvoa-antava kansanäänestys EU:n ja Ukrainan kumppanuussopimuksesta. Moneen muuhun asiaan tyytymättömät hollantilaiset hylkäsivät sopimuksen kesken Hollannin EU-puheenjohtajakauden.

Näyttävimmin hallitusta nöyryytettiin kansanäänestyksessä Britannian EU-erosta 23. kesäkuuta. 51,9 prosenttia briteistä hylkäsi jäsenyyden äänestyksessä, jonka järjestäminen oli kokonaan hallituksen oma idea. Seurausten kanssa joudutaan elämään muuallakin kuin Britanniassa.

Viime viikonloppuna saatiin taas uudet esimerkit, Unkarin ja Kolumbian kansanäänestykset.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán varmisti johdattelevalla kysymyksellä tuen maahanmuuttovastaiselle linjalleen, mutta alhainen osallistumisprosentti teki voitosta vähäpätöisen.

Kolumbiassa niukka enemmistö äänestäneistä hylkäsi hallituksen ja vasemmistolaisen sissiliikkeen Farcin rauhansuunnitelman johdattelevasta kysymyksestä huolimatta. Äänestysprosentti jäi samalle 40 prosentin tasolle kuin Unkarissa.

Useimmissa esimerkkitapauksissa ennen äänestystä tehdyt kannatusmittaukset ovat pitäneet huonosti paikkansa. Osallistumisprosentit ovat usein alhaisia.

Poliitikkojen kannattaa ryhtyä kansanäänestyksiin vain huolella harkiten tai pakon edessä ja varautua tappioihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat