Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Odotettavissa navakkaa tai kovaa EU-vastaista tuulta

Britanniaa odottanee brexit-neuvotteluissa kova maahanlasku.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Britannian pääministeri Theresa May kertoi viikko sitten, että Britannia jättää maaliskuun loppuun mennessä ilmoituksen, jolla maa hakee eroa unionin jäsenyydestä.

Kaikesta päätellen Britanniaa ei odota neuvotteluissa lempeä ja myönnytyshaluinen vastapuoli. Britannian kannalta tässä on ikävää se, että vastapuolella on ylivoima. Jos Britannia haluaa heittäytyä hankalaksi, sitä odottavat kovat ajat.

Kun Britannia jättää ilmoituksensa, EU:n puheenjohtajamaa on Malta. Maltan pääministeri Joseph Muscat kertoi Politico-lehden haastattelussa (35/2016), että neuvotteluja ei käydä Britannian ehdoilla. Hänen mukaansa Britannia saa samaa kohtelua kuin Kreikka sai velkakriisissään muilta euromailta. Muscatin mukaan Britannia saa kyllä reilun sopimuksen, mutta sillä luotava asema on Britannian nykyistä asemaa heikompi.

Saman lehden mukaan Britannia tarjosi sekä Maltalle että seuraavalle EU-puheenjohtajamaalle Virolle omia virkamiehiään lainaksi. Malta tulkitsi tarjouksen Troijan hevoseksi ja kieltäytyi. Viro käyttänee tarjottua apua. Viron mukaan tilanne on normaali: puheenjohtajamaille tarjotaan yleensä tukea monesta maasta.

Saksan taloudelliset suhteet Britanniaan ovat vahvat, ja Saksan sana painaa EU:ssa. Sen vuoksi erovalmisteluissa on yritetty pehmittää Berliiniä – olisi hyvä saada Saksa rinnalle Ranskaa vastaan.

Työ ei näytä helpolta. Liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti François Hollande kertoivat Mayn ilmoituksen jälkeen – kuin yhdessä sovituin sanamuodoin –, että brexit-leiri ei saa haluamaansa. Britannia ei voi rajoittaa EU:n sisäistä ihmisten liikkuvuutta, jos se haluaa pysyä sisämarkkinoilla. Jos maakaksikko näin päättää, näin myös tapahtuu.

Ensi vuodesta on tulossa Euroopassa tuulinen – ja yhtenäisyyden kannalta kovasti vastatuulinen. Ranskassa valitaan presidentti ja Saksassa liittokansleri. EU-kriittiset, populistiset ja vapaakauppaa vastustavat voimat ovat nousussa molemmissa maissa. Jos Turkki ei pidä kiinni EU:n kanssa tekemästään pakolaissopimuksesta, turvapaikanhakijoiden määrä voi taas kasvaa. Tähän maastoon putoavat vielä repivät brexit-neuvottelut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat