Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toivoa on kaivettava surun ja savun seasta

Syyrian sota saa tuntemaan huolta, surua, pelkoa ja vihaa. Tunteisiin ei oletettavasti voi kuolla, mutta pommien sirpaleisiin ja päälle sortuviin seiniin voi.

Pääkirjoitus
 
Reetta Meriläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja.

Hirmumyrsky Matthew aiheutti tuhoa Haitissa. Hatarat asumukset murenivat, rutiköyhän maan heikot rakenteet eivät kestäneet. Ihmisiä alkoi kuolla. Kolera tuli myrskyn jäljissä ja tappaa. Murheellista ja toistuvaa. Kestävintä apua toisi köyhyyden vähentäminen.

On silti katastrofeja ja katastrofeja. Haitin ja Syyrian raunioitumisella on merkittävä ero. Luonnonvoimien riehunnalle ihminen ei voi juuri mitään. Sotimiselle voi tai voisi, jos tahtoisi. Pommitukset ovat ihmisten päätöksiä.

Vaikka tähän ikään on nähnyt jo monta kyynisyyden, vallanhimon ja valtapolitiikan tuottamaa murhenäytelmää, Itä-Aleppon tapahtumat rikkovat kipurajan. Millaiset ihmiset käskevät pommittaa sairaaloita, ihmisten asumia kerrostaloja, avustuskuljetuksia, lapsia? On pahuutta ja pahuutta.

Runoilija Eeva-Liisa Manner kirjoitti vuonna 1968 runokokoelman Jos suru savuaisi. Runoilija otti omilla aseillaan, sanoilla, kantaa neuvostotankkien jytisteltyä Prahaan. Hän kirjoitti kokoelman ensimmäisessä runossa:

Jos suru savuaisi, maa peittyisi

savuun

Kai se peittyykin jo

ja palaa muinaiseen hahmoonsa,

yön sydämelle.

Valloittajat tulevat, keskiaika on

palannut

mutta ilman keskiajan valoa:

taivaskaan ei enää ole kirkas

Runoja on hyvä lukea. Runoilijoilla on taito näyttää välähdyksinä asioita, joiden kuvaamiseen meiltä muilta menee aikaa ja liikaa sanoja.

Syyrian sota saa tuntemaan huolta, surua, pelkoa ja vihaa. Tunteisiin ei oletettavasti voi kuolla, mutta pommien sirpaleisiin ja päälle sortuviin seiniin voi. Siinä se ero. Sotaa syrjästä seuraavaa piinaa tunne voimattomuudesta, eikä vain omasta vaan koko kansainvälisen suurperheen voimattomuudesta.

Sopimukset eli norminarut, joilla yritetään saada maapallon asukkaita jollain tapaa elämään ihmisiksi, pettävät kriittisellä hetkellä. Vika ei ole sopimuksissa, vaan niiden rikkojissa. Kaikki valtiot ovat sitoutuneet esimerkiksi Geneven sopimuksiin, jotka on solmittu suojaamaan sodissa siviilejä sekä avustus- ja lääkintätoimia. Kaikki valtiot.

Sotauutisia seuratessa tulee pohjaton pettymys ihmisten kykyyn elää yhdessä. Sodassa kyvyttömyys on maksimissaan. Perusnormit eivät päde. Ihmishengillä tai tuhansien vuosien kulttuurilla ei ole väliä, kun vallanhalua, suvereniteettia ja voimaa demonstroidaan. Missä on maailmanpsykiatri?

Voimattomuuteen reagoidaan monin tavoin. Yksi sulkee silmänsä ja korvansa uutisilta, pakenee tietämisen tuskaa. Ei jaksa raunioita ja verisiä lapsia. Koska on työ ja perhe, omiakin asioita huolehdittavana.

Toinen seuraa sotauutisia, muttei anna niiden tunkeutua liian syvälle mieleen. Tämä on taas tätä, minkä teet. Keskitytään asioihin, joihin voi vaikuttaa.

Kolmas seuraa uutisia ja odottamalla odottaa edes pieniä merkkejä toivosta. Uutiset tulitauosta tai avun perille menosta valaisevat päivän. Ehkä tavallisuus palaa jonain päivänä. Ehkä raunioista vielä kasataan elettävä kaupunki.

Neljäs pohtii, mitä voimattomuuden noitapiirin sisällä voisi tehdä. Sota-alueelle ei pääse, eikä sinne kaivata hyväntahtoisia tunareita vaan hyväntahtoisia ammattilaisia.

Rahtusen lohtua toi norjalaisen Jan Egelandin haastattelu (HS 8.10.). Egeland kertoi vaikeasta, liki mahdottomasta työstään. Hän johtaa YK:n humanitaarisen avun joukkoja ja neuvottelee työkseen sodan osapuolien kanssa uhrien evakuoinnista ja avun perille saattamisesta.

Syyriassa yli 13 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua. Itä-Aleppon loukkuun on jäänyt lähes 300 000 ihmistä. Heiltä on loppumassa ruoka, vesi ja lääkkeet, sairaalat ja lääkärit. Neuvotteluja kuitenkin käydään monella eri taholla ja tasolla. Rauhastakin. Apua saadaan vaikeuksista huolimatta perille joka kuukausi, Egeland sanoi.

Avustustyöhön tarvitaan rahaa, Syyriassa vielä olevat ja sieltä paenneet ihmiset tarvitsevat apua. Mekin voimme auttaa, lievittää voimattomuuden särkyä.

Eeva-Liisa Manner sanoi sen näin:

Jos suru savuaisi,

maa peittyisi savuun.

Ja silti tämänkin surun alla

on tuli,

sydämeni palaa, eikä kulu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat