Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina sensuroi zombeja

Korealainen kauhuelokuva ei kelpaa Kiinan valkokankaille

Pääkirjoitus
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.

Sensuuri ei ole hyväksi yhteiskunnalle. Tästä käy esimerkiksi eteläkorealaisen elokuvan nimeltä Train to Busan sensurointi Kiinassa.

Tänä vuonna ilmestunyt elokuva on monessa Aasian maassa ollut harvinaisen suosittu. Esimerkiksi Taiwanin, Hongkongin ja Malesian elokuvateattereissa se on kaikkien aikojen katsotuin korealaiselokuva. Filippiineillä elokuva oli yleinen puheenaihe syyskuussa, kun kävin siellä.

Yeon Sang-ho -nimisen ohjaajan elokuva kertoo junassa leviävästä epidemiasta, joka saa ihmiset muuttumaan aivottomiksi zombilaumoiksi ja käymään ihmisten kimppuun.

Toiminnan ja draaman lisäksi elokuvassa on kritiikkiä esimerkiksi eriarvoisuutta ja viranomaisia kohtaan. Junassa matkustajat eivät ole huomaavinaan zombitartunnan saanutta tyttöä, mutta koditon mies joutuu silmätikuksi. Televisiosssa viranomaiset pimittävät epidemian laajuutta.

Kiinassa tällainen elokuva on tietenkin kielletty. Verisen zombielokuvan ei ole helppo läpäistä sensuuriviranomaisten seulaa. Elokuva on todenäköisesti sekä liian ahdistava että liian yhteiskuntakriittinen päästäkseen Kiinan valkokankaille.

Sensuurista huolimatta elokuva on kuitenkin puheenaihe myös Kiinassa. Hyvin moni kiinalainen on nähnyt sen. Internet-palvelu Weibossa elokuvasta käydään vilkasta keskustelua.

Kiinalaiset katsovat elokuvan internetistä. Sieltä löytyy kiinaksi tekstitettyjä laittomia versioita.

Sensuuri ei estä elokuvan katselua, eikä välttämättä edes vähennä yleisöä, koska netistä elokuvan saa helposti.

Sen sijaan sensuuri normalisoi sääntöjen rikkomista. Vaikka elokuva on kielletty, lähes kuka tahansa voi katsoa sen.

Sensuroituja elokuvia jopa kehutaan lehdistössä. Hallitsevaan kommunistipuolueeseen kytköksissä oleva sanomalehti Global Times julkaisi hiljattain kirjoituksen, jossa ihmeteltiin, miksi Kiinassa ei tehdä yhtä hyviä elokuvia kuin Train to Busan.

Vastaus on sensuuri. Miksi kukaan tekisi elokuvia, jollaiset ovat kiellettyjä? Elokuvien tekeminen maksaa, eikä niitä kannata tehdä pelkästään hyllytettäviksi.

Autoritaarisessa yksipuoluemaassa on viisautta pitää tietynlainen zombiasenne ja olla vain osa laumaa. Uusiin ja radikaaleihin ideoihin liittyy aina riski, että vallanpitäjät tai virkamiehet eivät pidä ideasta.

On parempi antaa jonkun muun tehdä innovaatiot, ettei tule ongelmia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat